Юнкер поздрави Гърция и Македония за ратификацията на Преспенския договор

Снимка: Infomreja.bg

"Горещо приветстваме поредната решаваща стъпка в ратификацията на споразумението от Преспа, предприета днес чрез гласуването на гръцкия парламент."

Това каза днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който направи съвместно изявление с върховния представител и зам.-председател Федерика Могерини и комисаря Йоханес Хан.

От самото начало Европейският съюз подкрепяше силно историческото споразумение подписано от министър-председателите Ципрас и Заев след преговорите под егидата на ООН.

За решаването на един от най-сложните спорове в региона беше нужна политическа смелост, лидерство и отговорност от всички страни. И двете държави използваха благоприятния момент и дадоха пример на цяла Европа за помирение, което ще насърчи още повече европейската перспектива на региона, заяви Юнкер.

Въпреки че все още очакваме следващите процедурни стъпки за пълното прилагане на споразумението, вече можем да заявим с увереност днес, че Атина и Скопие заедно написаха нова страница в общата ни история в Европейския съюз.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK