Руска журналистка се самозапали след натиск от властта

Източник: rostoday.com

Това стана ден след като апартаментът й е бил претърсен от полицията

Руската независима журналистка Ирина Славина почина днес, след като се запали пред сградата на МВР в Нижни Новгород, ден след като апартаментът й е бил претърсен от полицията.

Преди да се самозапали Ирина Славина написва на страницата си във Фейсбук: "Винете Руската федерация за смъртта ми". Славина бе главен редактор на "Коза Прес" (Koza Press), местно издание, твърдящо, че работи без цензура и без да получава заповеди от властите.

Ден преди смъртта си, Славина написа във Фейсбук, че полицаи и следователи са претърсили апартамента й, като са търсили брошури, листовки и сметки на опозиционната организация "Отворена Русия", финансирана от критика на Кремъл Михаил Ходорковски. Те са взели тетрадки, лаптопа на дъщеря й и мобилния телефон на съпруга й.

Руският следствен комитет съобщи, че започва предварително разследване след самоизгарянето на жена в Нижни Новгород, град с население от 1,3 милиона души, намиращ се на около 400 км източно от Москва. В изявлението на следствения комитет не бе споменато името н Славина.

Членове на руската опозиция изтъкнаха, че Славина е била подложена на натиск от властите. "През последните години представители на службите за сигурност я подложиха на безкрайни преследвания заради дейността й като опозиционер", написа в Инстаграм опозиционният политик Дмитрий Гудков.

Тя е била често осъждана да плаща високи глоби, заради нейни публикации. Единият от случаите е по жалба на пенсионер на близко село, който се "обидил" от нейна критична публикация за поставяне на паметна плоча в селото му, въпреки, че самият той не ползва интернет.

"Какъв кошмар. Всички тези случаи, в които полицията се забавлява, тези шоуто с хора с маски - това не са игри. Правителството наистина прекършва хора психологически", написа в Туитър критикът на Кремъл Иля Яшин. /offnews/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK