ЕС да осигури достъп до медицинска екипировка и бъдещи ваксини, настояват евродепутатите

Снимка: Infomreja.bg, архив

Спекулациите с цените и измамите с потребителите трябва да спрат

Всички инструменти на вътрешния пазар на ЕС трябва да бъдат задействани срещу кризата с COVID-19. Спекулациите с цените и измамите с потребителите трябва да спрат и всички трябва да получат равен достъп до бъдеща ваксина.

За да се предотврати недостигът на стоки от първа необходимост, като храни, фармацевтични продукти, медицински консумативи и оборудване за лична защита, Европейската комисия (Комисията) трябва да следи внимателно всички ограничения, наложени от държавите членки по отношение на свободното движение на стоки на вътрешния пазар и да гарантира, че правилата на ЕС се спазват, подчертават евродепутатите.

Страните от ЕС трябва също така да гарантират, че професионалните услуги, особено в секторите на здравеопазването, грижите за деца или възрастни хора в трансграничните региони, могат да продължат да функционират.

Бъдеща ваксина: трябва да бъде осигурен равен достъп за всички

„Необходимо е да се засили законодателството по процедурите за възлагане на съвместни обществени поръчки, за да може да бъдат използвани за закупуване на ваксина, след като тя стане налична, както и да се избегнат спекулациите с цената й и да се осигури равен достъп в рамките Европейския съюз“, заяви комисията по вътрешен пазар (IMCO).

Евродепутатите също така призовават страните от ЕС да координират използването на иновативни технологии, като 3D принтиране. „Секторът за производство чрез 3D принтиране може да предложи незабавни решения за болници, които изпитват внезапен и непредвиден недостиг на оборудване или ограничен достъп до основни лични предпазни средства“, казват те в писмото.

Борба с измами, свързани с коронавируса, насочени към потребителите

Евродепутатите призовават Комисията и националните органи активно да следят пазара по време на кризата, за да не допуснат да бъдат нанесат вреди на потребителите поради ситуацията с COVID-19.

Те трябва да споделят информация за злоупотреби, например подвеждащи твърдения във връзка с коронавируса за причините за увеличение на цените или измами, по-специално за продукти, които в момента са с голямо търсене. Необходим е последователен и координиран подход за справяне със заблуждаващи практики на нелоялни търговци, по-специално за тези, които продават фалшиво медицинско оборудване онлайн, настоява комисията IMCO.

И накрая, комисията по вътрешен пазар и права на потребителите приветства насоките на Комисията относно регламентите на ЕС за правата на пътниците и позоваването на правилата за туристическите пакети, които позволяват на пътниците да отменят пътуванията си без глоби и неустойки при такива „неизбежни и извънредни обстоятелства“ и които изискват туроператорите да предоставят помощ на пътниците блокирани в чужбина.

Демокрация в действие

Комисията трябва редовно да информира Европейския парламент за това как се развива ситуацията на вътрешния пазар, за да се гарантира, че Парламентът има демократичен контрол върху процеса, припомнят членовете на ЕП от комисията по вътрешен пазар.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK