Родители от Дебрен въстанаха срещу учител, бил детето им, тече проверка

Снимки: Ибрахим Чолаков, баща на шестокласника

В понеделник по време на междучасие учител е бил двама ученици. Това е сигналът, който подаде до ИНФОМРЕЖА Ибрахим Чолаков – баща на едно от потърпевшите деца.

Те са шестокласници в Обединено училище „Свети Климент Охридски“ в гърменското село Дебрен.

Ученикът Джефет Чолаков заедно със свой съученик бил в класната стая между часовете. Влязъл дежурният учител по информационни технологии Тюлфит Караибрахимов и видял, че на земята е паднала гъба. Хванал двете момчета за врата, а след това им ударил и шамари.

„Някаква гъба е паднала в стаята, в която са били децата, и учителят попитал кой е бутнал гъбата, но никой не признал и ги изкарал всички в коридора, хванал дете деца за вратовете – вкарал ги в една стая, ударил им по един-два шамара, а после отишли в другата стая“.

Това е разказът на гневния родител. Той твърди още, че детето се прибрало вкъщи, плачейки. Не се обадило по телефона на родителите си веднага след случката, тъй като употребата на телефони в училище е забранена.

„Вкъщи след като обясни какво е станало, жена ми се обади на учителя, той се изсмя и каза: „Да, бе, да, утрепал съм го!“, каза още Ибрахим.

Няма класен ръководител, няма директор. Там са назначени от директор до прислужник – всички са роднини, по думи на Чолаков.

При повторно обаждане учителят поканил бащата в дома си, а бащата казал: „Няма ли училище, в което да разговаряме?“. „Не, няма“, заявил учителят, цитиран от бащата.

Директорът е в отпуск от миналата седмица, но след като разбрал за случая в понеделник, веднага се отзовал.

Според бащата обаче, директорът „карал другите деца да кажат, че не е станало нищо“.

Днес при обаждане бащата помолил директора за среща – директорът пък поканил бащата на кафе, тъй като е в отпуск, а бащата настоял да се видят в училището. Среща не се осъществила.

Според Чолаков директорът се прикрива, за да не поеме отговорност.

„Има много такива случаи, заради които децата са местени от Дебрен в Гоце Делчев“, казва още Ибрахим. Според него всичко е на политическа основа и няма на кого да се оплаче.

Родителите на другото „бито“ момче били съгласни да подадат колективна жалба срещу учителя, но бащата е горски и се отказал от жалбата, обяснява Чолаков.

„Чакам институциите да си свършат работата, а ако не я свършат, ще вляза в училището и ще им покажа как се раздават шамари“, закани се бащата.

Шестокласникът е с извадено медицинско свидетелство заради синините по врата, подаден е сигнал до прокуратурата и Регионалното управление на образованието.

Днес в училището влизат представители от Регионалното управление и от отдел „Закрила на детето“ към община Гърмен на проверка.

По случая официален коментар пред ИНФОМРЕЖА направи и директорът на училището – Верхат Топчиев.

„Има такава ситуация, при която господин Караибраимов е констатирал шум в стаята на шести „Б“ клас повреме на междучасието. Отваряйки вратата, вижда, че двама ученици се гонят, а гъбата за дъската била разкъсна. Опитал се да разбере каква е причината. Неволно хванал едното дете за врата и пита какво правят. След което имаме от страна на родителите обаждане и в момента текат действия на проверяващи в училището. След като съберем обясненията на учителя, ще вземем съответните мерки и решение на въпроса“, обясни Топчиев.

Многократно директорът изрази съжаление, че се е създал такъв проблем: „Много съжалявам, че се е случила такава ситуация. До ден днешен не е имало подобни случаи.“

Според Топчиев, случаят не може да се определи като насилие – господинът просто е хванал детето за врата в знак на респект за да разбере защо се вдига шум.

„Нямам информация да е удрял децата. Той е извикал и двете момчета и ги е попитал какво става, а те започнали да се обвиняват едно друго. Възможно е децата да са преценили стискането за врата като по-силно. Дълбоко съжалявам за ситуацията.“

Топчиев потвърди, че е в отпуск и че след като разбрал за случилото се веднага дошъл в училището.

„След като разбрах за ситуацията, дойдох да поговоря с учениците, учителя. Не е вярно, че съм искал да потуля случая.“

Според обясненията на учителя Караибраимов – той не е имал зла умисъл. По-скоро недобро било отношението на родителите на детето.

„Чолаков се обади първият път, но не се държа добре по телефона, започна със заплахи – изслушах го, а той затвори телефона. А вторият път аз се опитах да говоря с него. Оказа се, че направил запис на разговора ни, в които аз обяснявам, че всеки ще си получи наказанието, ако се установи нарушение“, обясни директорът.

Според Топчиев ситуацията се изразява в това, че учителят в желанието си да има ред, е постъпил по този начин. Видял, че в стаята имало накъсана гъба и помислил, че децата са направили това.

Днес шестокласникът е на училище. Вчера отсъствал.

„Детето е отличник, включително и по предмета при съответния учител. Добро дете е“, похвали го директорът.

А относно колегата си каза:

„Уволнение е някаква силна мярка, учителят няма провинение досега. Ще последват някакви административни наказания, ако се окаже виновен.“

Днес директорът се срещнал с учениците и класния им ръководител.

Казах на децата, че те са малки и могат да се учат от грешките си, но ние - възрастните си понасяме и последствията.

 

Медицинско свидетелство, извадено след случая
Директорът Топчиев

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK