Ердоган заплаши да отвори границите за мигранти заради замразяването на преговорите с ЕС

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да отвори границите на страната за нелегални мигранти, след като Европейският парламент реши да подкрепи резолюция, замразяваща преговорите за членство с Анкара.

„Чуйте ме. Ако отидете още по-далеч, границите ще бъдат отворени, имайте това предвид“, каза Ердоган по време на реч в Истанбул, обръщайки се към Европейския съюз, съобщи АФП.

На 18 март Анкара и Брюксел подписаха споразумение, в рамките на което Турция ще помогне за спирането на потока от нелегални мигранти към Европа, а в замяна ще получи визова либерализация и ускоряване на процеса за членство в съюза. Президентът продължи с обвинения срещу Брюксел в нехуманно и несправедливо отношение спрямо мигрантите.

„Вие никога не се отнесохте честно и не третирахте справедливо хората. Не вие прибирахте бебета, когато бяха изхвърляни на бреговете на Средиземно море. Ние сме тези, които хранят около 3,5 млн. бежанци в тази държава“, каза Ердоган, цитиран от в. „Хюриет“.

„Вие не спазихте обещанието си. Когато 50 000 бежанци се появиха на Капъкуле вие проплакахте, казвайки „Какво ще правим, когато Турция отвори границите. Вижте, ако отидете по-далеч, тези граници ще бъдат отворени. Трябва да знаете това“, допълни той.

Неговото изказване идва ден, след като вчера Европейският парламент подкрепи резолюция, която предвижда замразяване на преговорите за членство с Турция заради чистката в страната, последвала опита за преврат срещу властта на 15 юли. Текстът обаче няма обвързващ характер и не е подкрепен от Европейската комисия или от държавите членки. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK