Ердоган поиска прекрояване на границите. Защо Външно мълчи, пита Христо Иванов

Снимка: offnews.bg

Защо българският премиер и Министерство на външните работи мълчат за поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона?

Въпросът отправи публично лидерът на „Да, България“ Христо Иванов чрез Фейсбук страницата си, след като вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който в Атина, на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, поиска ревизиране на Лозанския договор (24 юли 1923). Договорът урежда множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция и с България, статутът на Проливите. Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция.

От Атина Ердоган заяви, че „все още съществуват някои детайли по отношение на Лоназанския договор, които не са разбрани напълно добре.“ Той твърди, че мюсюлманите в Западна Тракия все още нямат правото да избират своя главен мюфтия.

Изявлението му моментално бе посрещнато остро от Павропулос. „Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и този договор за нас не подлежи на предоговаряне. В него няма празноти, не се нуждае от ревизия, нито пък от актуализация. Той е валиден, така както е подписан, и в този документ няма място за „сиви зони“, нито пък за регулации по малцинствени въпроси, отговори гръцкият президент Прокопис Павлопулос. В Гърция има религиозно мюсюлманско малцинство и неговите права са напълно спазени, добави Павлопулос.

Продължава обаче да няма официална българска заявка на поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона, обръща внимание Христо Иванов.

„Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той всъщност е външен министър, но все пак. Иначе, България поема председателството на ЕС и се гласи да стане лидер на Балканите… Корупцията изяде суверенитета“, пише той.

Националният ни интерес изисква да отстояваме международното право и принципа за ненарушимост на границите срещу мераците за въвеждане на правото на силния в региона – било в Крим, било в Тракия и Егея, припомня той и по повод искането на Ердоган допълва:

„Затова е толкова опасно, когато премиер и президент се заиграват с премахването на санкциите спрямо Путиновия режим преди международното право да е възстановено в Украйна. Затова сервилното отношение спрямо Ердоган не е шега. Затова е толкова важен въпросът дали премиер и други висши държавни и политически ръководители не са в положение на зависимост от режимите в Анкара и Москва (например през схемите около „Булгартабак“ и АЕЦ „Белене“). Затова рискът от корупционното проникване е първостепенен за националната и европейска сигурност“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK