Ердоган обвини ЕС, че не спазва обещанията си за бежанците

Снимки: СNN

Напрежението на турско-гръцката граница расте

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че 18 000 мигранти са преминали турските граници към Европа, след като страната "отвори вратите".

Очаква се броят им да достигне 25 000 до 30 000 през следващите дни, каза той.

Турция вече не може да се справи с количеството хора, които бягат от гражданската война в Сирия, добави той.

Гърция заяви, че е блокирала хиляди мигранти да влязат "незаконно" от Турция.

Гръцките власти изстреляха сълзотворен газ, за ​​да се опитат да разпръснат тълпите.

Турция е приютила над 3,7 милиона сирийски бежанци, както и мигранти от други страни, като Афганистан, но преди това ги е възпрепятствала да заминат за Европа по споразумение, свързано с ЕС.

Но Ердоган обвини ЕС, че нарушава обещанията.

"Преди месеци казахме, че ако продължава така, ще трябва да отворим вратите. Те не ни повярваха, но ние отворихме вратите вчера", каза президентът Ердоган в Истанбул.

Той каза, че около 18 000 бежанци са се „притиснали до портите и са преминали“ в Европа. Той не представи доказателства за тези числа.

"Няма да затворим тези врати през следващия период и това ще продължи. Защо? Европейският съюз трябва да спазва обещанията си. Не е нужно да се грижим за тези бежанци, да ги храним", каза той.

Брюксел не е предоставил пълна финансова помощ, договорена в сделката за бежанците Турция-ЕС през 2018 г., каза той.

Гърция заяви, че е предотвратила над 4000 опита за преминаване в страната. Последвали сблъсъци между мигранти и гръцката полиция днес.

"Правителството ще направи всичко необходимо, за да защити границите си", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас пред репортери.

Турският президент каза също, че е помолил руския президент Владимир Путин - близък съюзник на сирийския президент Башар ал Асад - да застане настрана и да остави Турция да направи всичко необходимо с сирийското правителство.

Русия и Турция подкрепят противоположни страни в гражданската война. Турция е против правителството на Башар Асад и подкрепя някои бунтовнически групи./ CNN

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK