Курумбашев: България може да постави за обсъждане важните въпроси и без да чакаме Ердоган да дойде за среща с ЕС

„Разговорът между България и Турция трябва да бъде пренесен на ниво експерти и да бъдат обсъждани темите, които са важни за нас, без да е необходимо да чакаме Реджеп Ердоган да дойде у нас за среща с Европейския съюз. Можем да поставим важните за нас въпроси и без да сме председатели на Съвета на Европейския съюз“.

Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, в предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия.

„През 2008 г. беше създадена Смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция. При сформирането ѝ експертите, които включваше тя, бяха около 100 – по въпроса, свързани, например, с обезщетенията за тракийци, за пенсиите на нашите изселници; имаше поставени въпроси от страна на Турция за някои язовири – този на Горна Арда и този на Тунджа и т.н.

Комисията функционира до 2013 г., след което очевидно спря да бъде интересна на нашето правителство. Пет години по-късно тази инициатива я няма от наша страна, а Турция с удоволствие отбягва тази тема. Има доста взаимнообвързани въпроси, които ние трябва да поставим с необходимата острота.“

По думите на Курумбашев очевидно е добре да има втора среща ЕС – Турция.

„По-добре е да се води по-интензивен диалог, отколкото да четем медийни изявления на западни лидери по отношение на Ердоган, както и изявления на Ердоган от ранга на това за душевните граници или вчерашното изявление, в рамките на което Израел беше наречен „терористична държава“.

Очевидно разговорите през медиите не са продуктивни.

Комуникацията с туитове, както действа един президент, вероятно е бърз начин да стигнеш до аудиторията, но липсва прекият диалог.

Когато си разменяме реплики и квалификации през медиите, видимо стигаме до ескалация на напрежението и трябва да поощрим хората, които работят за намаляването му, а не за тези, които го поощряват. Всяка една среща би трябвало да сваля това напрежение“, смята евродепутатът.

Петър Курумбашев коментира и разговорите между ЕС и Великобритания по случая „Скрипал“, припомняйки позициите на БСП и заместник-председателя на ГЕРБ - Цветан Цветанов.

„БСП изрази мнение, че не трябва да се гонят руски дипломати. Г-н Цветан Цветанов каза, че ние трябва да принадлежим към евроатлантическия съюз, а не към евразийския. И че всеки, който не вземе такова решение, едва ли не се отписва от НАТО и се записва в някакъв нов съюз. Ще си позволя да цитирам Джереми Корбин, който каза, че политическата присъда като че ли беше произнесена преди фактите. Първо имаме присъда и едва след това веществото отива за изследване в лабораторията.“

„Наблюдавам движение към един „неомаккартизъм“ (пак по цитат на Джереми Корбин) – който не изгони руски дипломати, вече е комунист; който не изгони руски дипломати, вече се е отписал от ЕС. 20 държави вече изгониха руски дипломати, осем не го направиха. Не мисля, че тази вълна на „маккартизъм 2.0“ е продуктивна, тъй като отново води до нарастване на напрежението. И не е хубаво да участваме в това движение; още повече – в челните редици. Както е казал народът – видяла жабата, че подковават вола, и си вдигнала и тя крака“.

„Когато спреш „Южен поток“, когато не подкрепяш АЕЦ „Белене“, когато затвориш III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“ – няма как да обясниш на твоите енергетици и на твоя народ, че това е част от солидарността на Европейския съюз. Защото хората от тези региони просто задават въпроса „Какво ще ядем?“, допълни Курумбашев.

Евродепутатът коментира и че не забелязва особено голям ентусиазъм сред държавите членки за разширяване на ЕС, в това число – и за Западните Балкани.

„Не забелязвам такъв ентусиазъм и в определени политически групи. Продължаването на процеса на разширяване е важно за ЕС, който трябва да покаже, че след излизането на Великобритания процесът продължава – един излиза от клуба, друг влиза. Това е важен знак, който ЕС трябва да даде. Тези, които са доста резервирани, трябва да си дават сметка и че расте разочарованието сред населението в тези държави, които нямат ясен отговор на въпроса кога ще приключи процесът на присъединяването им.

Не е изключена появата на евроскептична партия в Албания. В Черна гора вече се шегуват, че преговарят пет години и половина и са до средата – дали на единадесетата година ЕС ще ги приеме. Подобни настроения нарастват и някой ще се възползва от тях“, смята Курумбашев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK