Студенти от ЮЗУ кандидатстваха за стаж в Комисията за помилване към президента

Снимка: Рresident.bg

Общо 29 студенти от специалностите „право“ и „социология“ кандидатстваха за стаж в Комисията по помилване към президента на Републиката. Процедурата по прием на нови стажанти се провежда за първи път след началото на настоящия президентски мандат.

По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова кампанията беше популяризирана в медиите и социалните мрежи. В процедурата по прием участваха студенти от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Софийски университет „Климент Охридски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, Нов български университет и Университета по национално и световно стопанство.

От тях 24 бяха допуснати до събеседване, а 9 бяха приети на стаж в Комисията по помилване.

Стажът е с продължителност 140 часа за срок от 4 месеца. В програмата стажантите преминават през специализирано обучение по наказателно, наказателноизпълнително и конституционно право, права на човека и съдебна психология в допълнение към знанията, които получават в университета.

Те имат възможност да работят във всички сфери на дейност на Комисията, включително да провеждат проучвания по отделни случаи, да анализират съдебна практика и практика на Европейския съд по правата на човека, да изготвят проектодоклади по молби за помилване и да участват в заседанията на Комисията, работните срещи в местата за лишаване от свобода и пр.

Следващият прием на стажанти се очаква през юли 2017 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za