Ердоган е старият нов президент на Турция

Снимка: бТВ

Турският президент Реджеп Ердоган спечели вота за президент още на първи тур, като получи 53% от подкрепата на избирателите.

Висшата избирателна комисия на Турция потвърди победата му, съобщава бТВ.

Стотици хиляди симпатизанти на управляващата Партия на справедливостта и развитието се събраха снощи на митинг в Истанбул и отпразнуваха избирането му.
Пет политически партии прескачат 10-процентовия праг и влизат в парламента. Най-много гласове след партията на президента печели основната опозиционна Народно-републиканска партия.

Партията на Ердоган обаче губи мнозинството си и остава с 293 депутати в Меджлиса.

В речта си пред симпатизантите Ердоган обяви, че Турция е преминала още една проверка за демокрация, давайки пример за целия свят.

Опозицията не приема резултата от изборите. Днес се очакват изявления на основната опозиционна партия – Републиканската, предаде специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

„Формално, чисто технически не констатирах огромни нарушения, но този страх и напрежението, което витае у хората, със сигурност ще окаже влияние върху вота”, заяви пред bTV Борис Ячев, наблюдател да Парламентарната асамблея на ОССЕ в Истанбул. По думите му е имало изключително засилено полицейско присъствие, свързано с проверка на документи и на възможността на хората да гласуват.

„По време на самия вот в 22-те секции, които посетих, представителите на наблюдателите, на опозиционните партии и на неправителствени организации нямаха куража да споделят пред самите членове на секционните комисии за нарушенията, на които са били свидетели, а изчакваха отвън в коридора, за да кажат”, заяви Ячев. Той допълни, че се касае за нарушения, свързани с натиск от страна на представители на секционните комисии да се гласува в определена посока, със задължението да се снима вотът, за да се покаже явно впоследствие и  броенето. „Направи ми впечатление, че основно млади жени бяха представители на опозицията и на неправителствени организации и те имаха куража да дойдат при мен, за да споделят наблюденията си”, посочи Ячев.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави в телефонен разговор президента Ердоган за изборната победа:

„Убеден съм, че изразената днес воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области“, заяви българският премиер. Той изрази удовлетворение от засилените контакти между България и Турция в последните години и посочи, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи. „Вярвам, че заедно ще работим за укрепване на връзките между нашите две страни в областта на миграцията, както и за мира и стабилността в региона“, каза още Бойко Борисов. Той запозна Ердоган с позицията, която днес заяви пред европейските лидери в Брюксел, че споразумението с Турция трябва да продължи, за да бъде преодоляна мигрантската криза и че за пореден път е настоял ЕС да изплати останалата част от договорените средства.

Турският президент благодари на българския премиер и изрази надежда за още по-успешно партньорство между двете държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK