Епископ Игнатий: Митрополит Кирил бе убит

Митрополит Кирил, снимка: БГНЕС

Покойният митрополит на Варна – Кирил, който бе намерен удавен в местността Траката на 9 юли, всъщност е бил убит. Това заяви пред Би Ти Ви единият от двамата претенденти за наследник на поста Варненски и Великопреславски митрополит - епископ Игнатий от Сливенската епархия.

По думите му дядо Кирил усещал, че искат да го "премахнат". Причината била, че "той беше този, който възпрепятства основно избирането на пловдивския митрополит Николай за патриарх".

"Бях при него 1-2 седмици преди да го убият, на следващия ден след убийството му трябваше също да се срещнем. Тогава той чувстваше, беше го страх, казваше - искат да ме премахнат. Понеже има вражда с митрополит Николай. Тези, които тласкаха дядо Николай към патриаршеството, стоят зад смъртта на Кирил. Става въпрос за олигарси, които са близки до Николай. Свързани са с ДС, управляват и политици. Всичко е потулено", обясни Игнатий.

Според него смъртта на Кирил е "имитирано убийство, защото няма как удавен човек да няма вода в корема". В Светия синод не било тайна за никой, че покойният духовник е бил убит.

Според направената тогава съдебно-медицинската експертиза непосредствената причина за настъпването на смъртта на Варненския и Велико-Преславски митрополит Кирил е удавяне.Това съобщиха на 25 юли от прокуратурата във връзка с досъдебното производство на Районна прокуратура - Варна за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на митрополита и появилите се коментари в различни медии.

Експертизата е изготвена от трима патоанатоми от Клиниката по съдебна медицина при МБАЛ "Св. Марина" - Варна. Заключението на експертите е изготвено след извършени външен и вътрешен оглед, аутопсия на тялото, направени изследвания и консултация на хистологичните препарати.

При аутопсията са установени атеросклеротични промени на сърдечните (венечните) съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда (сърдечния мускул). Тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент - удавянето, посочиха тогава от прокуратурата.

Установената при външния оглед раничка на главата е получена при удар, но тя е съвсем повърхностна и няма отношение към причината на смъртта. По тялото не са намерени други травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт.

Епископ Игнатий каза още, че ще се съобрази на 100% с решението на Синода дали да касира избора за митрополит на Варна, който по план трябва да се състои в неделя. За поста, освен Игнатий, претендент е и епископ Борис. Около него обаче се завъртя скандал с купуване на гласове за издигането му за кандидат.

Проватски епископ Игнатий и Агатоникийският епископ Борис бяха избрани на 17 ноември за двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Свещеници и миряни от морската столица обаче изразиха недоволството си от избора на тези двама претенденти за поста. Те се опасяват за опорочен избор в епархията и поискаха двамата епископи да бъдат изправени на съд пред Светия Синод, за да се разбере имало ли е купуване на гласове. Хората предприеха редица протести и дори се срещнаха с патриарх Неофит, за да поискат отмяна на неделния вот.

 

КОМЕНТАРИ

Васко Чочкаров11:57 - 23.11.2013
Епископа няма срам, само така мога да си обясня нелепите му твърдения. Всички знаят че Кирил се удави понеже чашката му беше порок. Само от време на време се чуват разни подобни душици които чули че се говорило че може би, някак нещо май било се случило... Спекулации, оставете човека да почива в мир! Поне от бога имайте срам!
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK