ЕП: Терористичното съдържание в интернет трябва да бъде премахвано в рамките на час

Снимка: Infomreja.bg, архив

Интернет компаниите трябва да премахнат терористичното съдържание в рамките на един час след получаване на заповед от властите, за да се борят с радикализацията и да допринесат за обществената сигурност.

С 308 гласа "за", 204 гласа "против" и 70 гласа "въздържал се", Европейският парламент подкрепи в сряда предложение за регламент за борба със злоупотребата с интернет хостинг услуги за терористични цели. Компаниите, които системно и постоянно не спазват закона, могат да бъдат санкционирани с до 4% от глобалния си оборот.

Новоизбраният ЕП ще отговаря за преговорите със Съвета на министрите относно окончателната форма на текста.

Без задължение за наблюдение или филтриране на цялото съдържание

След като интернет компания, която хоства съдържание, качено от потребители (като Facebook или YouTube), и която предлага услугите си в ЕС, е получила заповед за премахване от компетентния национален орган, тя ще разполага с един час, за да го премахне или да забрани достъпа до него във всички държави членки на ЕС. Компаниите обаче няма да бъдат задължени да наблюдават информацията, която предават или съхраняват, нито да търсят активно факти, показващи незаконна дейност.

За да помогнат на по-малките платформи, евродепутатите решиха, че когато една компания никога преди това не е получавала заповед за премахване, компетентният орган трябва да се свърже с нея, за да й предостави информация за процедурите и сроковете, най-малко 12 часа преди издаването на първата заповед за премахване на съдържанието, което хоства.

Ако дадена компания е била обект на значителен брой заповеди за премахване, властите могат да поискат от нея да приложи допълнителни конкретни мерки (например да докладва редовно на властите или да увеличи човешките си ресурси). Евродепутатите от Комисията по граждански свободи се съгласиха да не налагат задължение за мониторинг на качено съдържание, нито за използването на автоматизирани инструменти.

Какво е терористично съдържание?

Законодателството е насочено към всякакви материали - текст, изображения, звукозаписи или видеоматериали, които „подбуждат или скланят към извършване на терористични престъпления или съучастие в тях, дават инструкции за извършване на такива престъпления или подстрекават към участие в дейности на терористична група“ както и съдържание, даващо насоки за това как да се произвеждат и използват експлозиви, огнестрелни оръжия и други оръжия за терористични цели.

Съдържанието, разпространено за образователни, журналистически или изследователски цели, трябва да бъде защитено, според евродепутатите. Те също така дават ясно да се разбере, че изразяването на полемични или противоречиви гледни точки по чувствителни политически въпроси не трябва да се счита за терористично съдържание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK