Научна сесия „125 години Неврокопска епархия“ се проведе в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Тя беше съпроводена от откриване на изложба и представяне на книга

Вчера в Гоце Делчев тържествено беше чествана 125-годишнината от създаването на Неврокопска епархия (1894 – 2019).

По този повод тук се проведе научна сесия, организирана от Неврокопската света митрополия, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, и Македонския научен институт – София. На нея присъстваха изтъкнати духовници – Врачанският митрополит Григорий, Видинският – Даниил, Григорий Великотърновски и епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир.

Присъстваха още ректорът на Югозападния университет – проф. д-р Борислав Юруков, и деканът на Правно-историческия факултет – доц. д-р Николай Марин.

Сесията беше открита от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който направи задълбочен исторически обзор. Главен асистент д-р Георги Величков говори за гръцките средновековни писмени извори за Неврокопска епархия, а докторант Десислава Георгиева – за епархията в края на 19-и и първата половина на 20-и век.

Строителството на храмове в Неврокопска епархия беше темата на доклада, изнесен от д-р Жана Пенчева – Маркова. На приноса на местните духовници към църквата и Родината се спря изследователят Николай Даутов.

В рамките на сесията беше открита богата фотодокументална изложба, разказваща за историята на Неврокопска епархия. Представена беше и книгата „Моят път в живота, пътя към Голгота…“, съдържаща материали от възпоменателната научна сесия, проведена миналата година и посветена на 70-годишнината от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис.

Денят завърши с майсторските изпълнения на Народен хор и оркестър към музикалното училище в Серес, Гърция, на които се наслади публиката, изпълнила до краен предел Музикалната зала на Митрополията.

След концерта дядо Серафим обяви края на третия музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“ и началото на подготовката за следващия.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK