Тържествено честват 125-годишнината от създаването на Неврокопската епархия

Празничните прояви ще са на Архангеловден

Навършват се 125 години от създаването на Неврокопска епархия към Българската екзархия (1894 – 2019).

По този повод Неврокопската света митрополия, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, и Македонският научен институт – София, организират научна сесия, която ще започне в 13:00 часа на 8-и ноември в сградата на Неврокопската света митрополия.

Сесията ще бъде открита с доклад на Неврокопския митрополит Серафим. След това свои научни разработки ще прочетат гл. ас. д-р Георги Величков, докторант Десислава Георгиева, д-р Жана Пенчева – Маркова и Николай Даутов.

По време на сесията ще бъде представена фотодокументална изложба, посветена на годишнината, както и книгата „Моят път в живота – пътя към Голгота“, съдържаща материали от възпоменателната научна сесия за 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис.

Празничната церемония ще започне още в 07:00 часа с богослужение в храм „Свети архангел Михаил“ в Гоце Делчев, а от 09:00 часа ще бъде отслужена Божествена света литургия.

От 17:00 часа в храм „Успение Богородично“ в града ще има вечерно богослужение, а час по-късно в Митрополията ще започне концерт на Народен хор и оркестър към Музикалното училище в Серес, Гърция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK