Ефективни присъди за двама кюстендилци, извършили кражба на оръжие и боеприпаси

Снимка: Infomreja.bg

Двамата признаха вината си и сключиха споразумение с прокуратурата

Ефективни присъди - „лишаване от свобода“: 1 година и 6 месеца за Славчо А. и 12 месеца за Еманоил Я., постанови Районен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Пламен Деянов. Съдът одобри постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между прокуратурата и защитата на подсъдимите.

Славчо А., на 45 години от Кюстендил, с основно образование, осъждан, в момента задържан в затвора в Бобов дол с мярка „задържане под стража“, се признава за виновен, в това, че на 21.03.2019 г. в гр. Кюстендил от къща, на ул. “Средна гора“, в съучастие като съизвършител с Еманоил Я. от гр. Кюстендил е отнел чужди движими вещи, представляващи оръжия и боеприпаси за огнестрелни оръжия: карабина марка „Застава М-70“, с монтирана на нея оптическа прицелна  система и калъф, всичко на стойност 2 145 лв. и карабина марка „Хова“, с монтирана на нея оптическа прицелна система и калъф, на обща стойност 2 840 лв., 17 бр.патрони - калибър 223, на стойност 11.90 лв. и 16 бр. патрони - калибър 30, на стойност 67.20 лв., всичко на обща стойност 5 064.10 лв.

Деянието е извършено от Славчо А. в условията на „опасен рецидив“ по смисъла на чл.29, ал.1, б.“А“ от НК, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една години, изпълнението на което не е отложено по чл.66 от НК и от изтърпяване на наказанието не са изтекли пет години по чл.30, ал.1 от НК – престъпление по чл.196, ал.1, т.2 от НК, поради което и при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, подсъдимият ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 година и 6 месеца, при първоначален режим - „строг“.

Подсъдимият се призна за виновен и в това, че на 21.03.2019 г. в Кюстендил е държал огнестрелно оръжие карабина марка „Хова“, с монтирана на нея оптическа прицелна система и боеприпаси за огнестрелно оръжие: 17 бр. патрони- калибър 223 и 16 бр. патрони- калибър 30, годни за употреба по предназначение, без да има за това надлежно разрешение, което се изисква по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия - престъпление по чл. 339, ал.1, пр.2 от НК, поради което и при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, подсъдимият ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 година, при първоначален режим- „строг“.

На основание чл.23 НК, съдът определя едно общо, най-тежко наказание на подсъдимия Славчо А., между двете наказания, а именно “лишаване от свобода” за срок от 1 година и 6  месеца, при първоначален режим - „строг“.

Подсъдимият Еманоил Я., на 29 години от Кюстендил, с начално образование, осъждан, се признава за ВИНОВЕН, в това, че на 21.03.2019 г. в Кюстендил от къща находяща се на ул. “Средна гора“, в съучастие като съизвършител със Славчо А. е отнел чужди движими вещи, представляващи оръжия и боеприпаси за огнестрелни оръжия, на обща стойност 5064.10 лв. от владението на собственика, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на „опасен рецидив“, поради което подсъдимият ще изтърпи наказание 12 месеца “лишаване от свобода”, при първоначален режим - „строг“.

Одобреното споразумение има последиците на влязла в законна сила присъда. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът приспада, на основание чл.59, ал.1 от НК, от така определеното наказание времето, през което Славчо А. и Еманоил Я. са задържани с мярка за неотклонение „задържане под страна“ по делото. 

Районен съд-Кюстендил, потвърди взетите по отношение на Славчо А. и Еманоил Я. мерки за неотклонение – “задържане под страна“.

Определението подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд - Кюстендил в 7-дневен срок от днес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK