ЕП одобри новите правила за авторското право в интернет

Снимка: Infomreja.bg

Творците и издателите на новини ще имат правомощието да се договарят с интернет гигантите, благодарение на приетите нови правила за авторското право, които съдържат също така гаранции за свободата на изразяване.

Евродепутатите гласуваха директивата в пленарна зала с 348 гласа „за“, срещу 274 гласа „против“ и 36 гласа „въздържал се“. Това отбелязва края на законодателния процес за Европейския парламент, който започна през 2016 г. Сега ще бъде ред на държавите членки да одобрят решението на Парламента в идните седмици, като текстът ще влезе в сила след публикуването му в официалния вестник на ЕС и след това държавите членки ще имат две години, за да го приложат.

Директивата има за цел да гарантира, че дългогодишните права и задължения в закона за авторското право се отнасят също и за интернет. YouTube, Facebook и Google News са сред широкоизвестните интернет платформи, които ще бъдат най-пряко засегнати от законодателството.

Директивата има за цел да гарантира, че интернет ще остане пространство за свободно изразяване.

Днес от 16.00 ч. българско време ще се състои пресконференция с докладчика Аксел Фос и евродепутатите Хелга Трюпел и Саджад Карим, която може да гледате тук.

Технологичните гиганти ще споделят приходите с артисти и журналисти

Директивата цели да засили способността на носителите на права, а именно музиканти, изпълнители и автори на текстове (творци), както и издателите на новини, да договарят по-добри условия за възнаграждение за използването на техния труд в интернет платформите.Интернет платформите ще бъдат пряко отговорни за качването на съдържание на техните страници и издателите на новини ще имат автоматично правото да сключват споразумения от името на техните журналисти за използването на новини от новинарските агрегатори.

Запазване на свободата на изразяване

Редица разпоредби са специално разработени, за да гарантират, че интернет остава пространство, в което важи свободата на изразяване.

Тъй като споделянето на откъси от новини е изрично изключено от обхвата на директивата, то може да продължи без промяна. Директивата, обаче, включва разпоредби, с цел избягване на злоупотребата от страна на новинарски агрегатори. „Откъсите“ ще могат да продължат да се появяват в емисиите на Google News, например, и статии ще могат да бъдат споделяни във Facebook, при условие, че са „много кратки“.

Качването на защитена творба с цел цитиране, критика, рецензия, карикатура, пародия или пастиш е по-добре защитено отвсякога, което гарантира, че „memes“ и „GIFs“ ще продължат да бъдат достъпни и споделяни в онлайн платформите.

Много онлайн платформи няма да бъдат засегнати

Текстът уточнява също, че качването на творби в онлайн енциклопедии без комерсиални цели, като например в Wikipedia, или платформи със софтуер с отворен код като GitHub, ще бъде автоматично изключено от обхвата на директивата. Стартъп платформите ще се възползват от по-леки задължения отколкото по-утвърдените.

По-силни права за водене на преговори за авторите и изпълнителите

Авторите и изпълнителите ще могат да изискват допълнително възнаграждение от дистрибутора, който използва правата им, когато първоначално договореното възнаграждение е непропорционално ниско в сравнение с ползите, получени от дистрибутора.

Подпомагане на най-съвременните научни изследвания и запазването на културнотонаследството

Директивата има за цел да направи по-лесно използването на авторски материали чрез извличане на информация от текст и данни, като по този начин премахва сегашното неравностойно конкурентно положение, в което се намират европейските научни изследователи. То предвижда, че ограниченията за авторско право няма да се прилагат за преподаване или за илюстрация.

И накрая, директивата също позволява авторският материал да бъде използван безплатно за защита на културното наследство. Произведенията извън търговската мрежа могат да бъдат използвани, когато не съществува организация за колективно управление на авторските права, която може да издаде лиценз.

Как се променя статуквото

Понастоящем интернет компаниите имат слаб стимул да сключват справедливи лицензионни споразумения с притежателите на авторски права, тъй като те не се считат за отговорни за съдържанието, което техните потребители качват. Те са задължени да премахват само съдържанието, което нарушава авторските права, когато притежателят им ги помоли да го направят. Тази процедура е тромава за притежателите на авторски права и не им гарантира справедливи приходи. Новата отговорност на интернет компаниите ще повиши шансовете на притежателите на права (особено музиканти, изпълнители и сценаристи, както и издатели на новини и журналисти) да осигурят справедливи лицензионни споразумения, като по този начин ще получат по-справедливо възнаграждение за използването на техните произведения в дигиталното пространство.

Цитати

Докладчикът Аксел Фос (ЕНП, Германия) „Директивата е важна стъпка към коригиране на ситуация, която позволи на няколко компании да печелят огромни суми пари, без да заплащат на хилядите творци и журналисти, от чиито труд зависят.

В същото време директивата съдържа множество разпоредби, които ще гарантират, че интернет остава пространство за свободно изразяване. Тези разпоредби сами по себе си не са необходими, тъй като директивата не създава нови права за носителите на авторски права. Въпреки това ние се вслушахме в изразените опасения и решихме допълнително да гарантираме свободата на изразяване. Съдържание като „meme“, „gif“, „snippet“ сега е по-защитено отвсякога.

Това е директива, която защитава живота на хората, защитава демокрацията чрез защита на разнообразния медиен пейзаж, утвърждава свободата на изразяване и насърчава стартиращите предприятия и технологичното развитие. Тя подготвя интернет за бъдещето и го превръща в пространство, което е от полза за всички, а не само за най-силните".

Момчил Неков (С&Д, България) коментира: „Никой не отрича необходимостта от реформа в сферата на авторските права в дигиталната ера, но смятам, че това не бива и не трябва да се случва на всяка цена. Не можем да си позволим „между другото“ да подкрепяме текстове, които фактически създават предпоставки за правна несигурност и застрашават свободата на изразяване на обикновения потребител в интернет пространството.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK