ЕП няма да гласува пакета "Мобилност"

Снимка: Infomreja.bg

„Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни тази нощ е изтеглил досието „Мобилен пакет” от пленарна зала и го е върнал на транспортната комисия. Гласуване по пакет „Мобилност” днес няма да има. Този парламент не би следвало да гледа това тежко и разделило Европа досие”. Това заяви за „Здравей, България” Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи в сряда сутринта.

Около час по-късно обаче българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев обявиха в ефира на NOVA, че радостната за превозвачите ни новина все още не е потвърдена официално. Това можело да се случи в началото на заседанието на ЕП, когато евентуално ще бъде обявена от самия Таяни.

„Скарах на превозвачите ни, защото бързат да се радват. Призовавам всички, докато не сме взели решението, да не издънват и тази възможност, която имаме. В понеделник безотговорното поведение на част от българските представители, които не дойдоха на работа, ни лишиха от една възможност, това беше абсолютно глупаво и безотговорно поведение”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

По думите му, сценариите, които евродепутатите са изработили са четири.

„Първият е писмото, което изпратихме по правило 175. Това предполага оттегляна на пакета от председателя и връщането му в транспортна комисия. Ако това стане – чудесно. Вторият ни вариант – гласуване по недопустимост, заради огромния брой непреведени предложения за промени. Тритият ни вариант е преди началото в пленарна зала, искане за оттегляне и връщане в транспортна комисия, трето гласуване. Четвъртият ни вариант е когато започне гласуването да искаме поименна проверка, да искаме поименно гласуване на всяко предложение и да искаме разделяне на всички предложения. Всички тези неща са спасителния ни вариант заради това, което направиха тримата ни колеги в понеделник. Нека обаче да продължим да действаме по плана, който сме направили”, заяви Джамбазки.

Българските превозвачи подготвят щурм на Европейския парламет в Страсбург срещу пакета "Мобилност". Планът "Макрон" влезе в дневния ред, след като два гласа на отсъстващи български евродепутати не достигнаха, за да може текстовете да се отложат след европейските избори.

Българските превозвачи  наеха и самолет, с който ще отпътуват за протеста по-късно днес. От България тръгват 110 души. От Румъния ще отпътуват 3 самолета, в подкрепа на родните шофьори. От бранша заявиха, че започва икономическа война срещу сектора.

 „Ние отиваме да окажем подкрепа на нашите евродепутати, които свършиха огромна работа. Те наистина работиха много и това даде резултат. Ще отидем да поздравим разума, който най-сетне проговори в ЕП”, каза още Арабаджев.

„В целия процес ние имахме много текстове и предложения, много от тях бяха отхвърлени. Аз мисля, че трябва да настояваме най-вече да се направи оценка на въздействието на всички предложени текстове. Наистина е хубаво да има такъв регламент, който да е над националните законодателства, за да може да има равни условия за всички превозвачи в цяла Европа”, коментира Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи. /Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK