Валери Жаблянов в Кюстендил: Ще подкрепим всички мерки за възстановяване на законността в ромската махала

Снимки: БСП - Кюстендил

"БСП ще подкрепи административните, правораздавателните и правоприлагащите власти в Кюстендил във всички мерки, които те ще предприемат, за да се спрат поредицата от инциденти като този от вчера. Убийството в Кюстендил се превърна в национална новина и създаде риск за незаслужен имидж на иначе един хубав град. Поднасяме своите съболезнования към близките на починалия и изразяваме своята загриженост относно прилагането на законността досега в града и по-специално в ромската махала".

Това заяви на извънредна пресконференция народният представител от БСП в 10 МИР-Кюстендил, Валери Жаблянов, след побоя в центъра на областния град, завършил с убийството на Валери Дъбов.

Според Жаблянов е необходимо да се извърши активна работа в различни насоки, с приоритет в решаването на най-тежките социални проблеми, пълноценно включване на ромските деца в образователния процес, спешни действия за прекратяване на незаконното строителство, и бърза и ефективна на доставчиците на водоснабдителни и енергийни услуги за създаването на индивидуални партиди.

По-рано днес той се срещна с кмета на община Кюстендил, Петър Паунов, с когото обсъдиха ситуацията.

Заедно с народния представител на пресконференцията бяха и инж. Росен Димитров - председател на ОбС на БСП-Кюстендил, както и общински съветници от лявата партия в местния парламент.

Валери Жаблянов определи досегашната държавна стратегия за интеграция за погрешно ориентирана и направо провалена. Той упрекна и неефективната съдебна система, която позволява поредица от деяния с участието на криминални лица, често пъти в роднински отношения, да се превръщат в краен рецидив.

„Ние предлагаме да се предприемат практически мерки, които ще бъдат подкрепени и от БСП, за да може да се изкоренят из основи тези негативни явления в обществения живот, които са в състояние всеки един момент да предизвикат напрежение и инциденти от доста сериозен характер“, добави той.

Валери Жаблянов се обърна към всички кюстендилци: "Призоваваме жителите на града да запазят спокойствие, да не се нагнетява напрежение и с усилията на цялата общественост да се възстанови редът и законността в община Кюстендил. Младите хора е важно да знаят, че по пътя на насилието и отмъщението няма как да се постигнат необходимите мир, спокойствие и благоденствие в региона. Ние ще подкрепим местната власт, стига да докаже желание и ефективност, за да може веднъж завинаги да се изкоренят из основи причините за подобни инциденти. Намираме протестите за справедливи, защото години наред липсата на гражданска реакция води до инертност в управлението".

Общинският съветник Атанас Гергинов припомни, че 3 мандата управлява Петър Паунов и един преди това НДСВ. „Сами разбирате, че БСП не е имала реална възможност до управлява и да прилага мерките, които смята за приложими за справяне с този тежък проблем", допълни  той.

Гергинов апелира към това общeство, което сега се е събудило и протестира, да бъде малко по-активно през цялото време, а не да се събира само при тежки и тъжни събития.

„Трябва просто да наложим един натиск върху общинската и държавната администрация ежеседмично, за да ги накараме да работят по-добре“, подчерта общинският съветник от БСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK