Без драстични нарушения при продажбата на ученически стоки

Снимка: Infomreja.bg

Пазарът на ученически стоки е спокоен и до момента няма драстични нарушения, съобщи председателят Димитър Маргаритов на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в „Хоризонт до обед” по БНР.

„По предварителни данни има едва няколко случая на несъответствия, като липса на достатъчно информация за произхода и вида на отделни стоки или необозначаване на цени. Но с дадените предписания те са отстранени още в движение”, конкретизира Маргаритов. 

Той припомни обаче случаи от минали години, каквито при настоящата кампания на този етап не са засичани. „Например, опитът да бъдат принудени родителите да закупят стоки в определена комбинация: бележниците и личните карти с подвързии, което многократно вдигаше цената им. Или различни стоки в комплект с идеята, че уж така биха излезли по-евтино”, даде примери председателят на КЗП. „Обикновено хората нямат време много да се замислят и да проверяват, доверяват се на офертите и така могат да станат жертва на нелоялна търговска практика”, коментира той.

„Съветите към тези, които все още не са приключили процеса по пълното окомплектоване на децата за старта на учебната година, е да не приемат принудителната продажба на няколко артикула в комплект, да сравняват цените”, каза още Маргаритов. Той препоръча да се търси всяка важна информация относно стоката и подчерта, че търговците са длъжни да я предоставят на български език, ясно и разбираемо.

При опит за подвеждане от страна на некоректни търговци потребителите могат да се обръщат към КЗП чрез интернет сайта: kzр.bg, на място в областните центрове на институцията в страната и на телефон 0700 111 22.

Проверките по кампанията за ученически стоки продължават до края на месец септември.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK