Еньовден е, берем билки и вием венци, които пазят домовете ни от уроки

Иванка Джибова, снимки: infomreja.bg

Днес е Еньовден. За традицията на този ден в гоцеделчевското село Баничан, докато вие венци от дъхави билки, разказва организаторът в Дома на културата в Гоце Делчев - Иванка Джибова.

Г-жо Джибова, Вие сте една от ревностните пазители на традициите в нашия край, които са свързани с християнските празници. Днес е Еньовден, как се отбелязва този празник във Вашето село Баничан, какви са събраните от Вас предания от възрастните хора и с какво жителите на Гоцеделчевския регион свързват този ден?

Не само в Баничан, но в целия регион, а и в много краища на страната, хората почитат Еньовден, защото го смятат, пък и той в действителност е, за Ден на лековитите билки, чародейните тайнства, Ден на слънцестоенето, след който природата тръгва полека-лека към зимата. 

Днес почитаме и Свети Йоан Кръстител - патрон на кумството. Задължително на Еньовден закичваме вратите на къщите си с еньовче или с венци от цветя и билки, брани преди изгрев слънце. Поверието гласи, че всеки дом закичен с еньовче дом е опазен от зли очи и уроки.

В Баничан, пък и на други места, все още има млади жени и момичета, които рано сутринта на днешния ден вият венци и се търкалят в росните ливади за здраве. Венците се поставят в дома и до следващия Еньовден, макар и изсъхнали, цветята и билките ухаят и пазят къщата и живеещите в нея от лошотии.

Такова е преданието. Разказвала ми го е преди години една много възрастна жена от Баничан, която вече не е между живите.

Днес по случай Еньовден съм донесла и ще почерпя с моя специален билков еликсир приятели и близки. Еликсирът, както го наричам аз, е направен от много билки. Съставът на билките и рецептата за приготвянето е мой патент и моя тайна. Голяма част от билките съм събрала от нашия край, но има и доста билки от местности край Рилския манастир.

Според поверието браните на Еньовден билки са най-лековити и лекуват всякакви болести, въпреки че билките са лековити и през останалите дни в различните сезони.

Например аз бера за чай най-много мащерка, кантарион, липа, невен, копър, мента, риган, живовляк, коприва, бял равнец, босилек, маточина и какво ли още не.

В българската народна медицина живовлякът се използва при кръвотечение, киселини в стомаха, чернодробни и жлъчни заболявания, увеличена простата, сърдечни болести и други.

Белият равнец пък, който в различните региони носи наименования като гущерка, пачи пера, посечена трева, хайдушка трева, еневичка, сърчово биле, месечняк, еньово биле и други, в народната медицина се използва за бяло течение при жените, световъртеж, сърцебиене, стомашни киселини, глисти, чернодробни и бъбречни заболявания, а вълшебната маточина - против високо кръвно налягане, главоболие, за усилване на зрението, подагра, лош дъх в устата...

Маточината има и външно приложение - за жабуркане и гаргара при възпаления на венците, болки в гърлото и други, както и под формата на компреси при циреи, ревматизъм, подуване на млечните жлези при кърмачки. Билките са вълшебство за човешкото здраве и понякога доста по-добър лек от предписваните ни от лекарите медикаменти.

Какво ще пожелаете на хората от Баничан, Гоце Делчев и целия регион за Еньовден?

На първо място да сме живи и здрави, да сме добри християни, да обичаме и пазим природата си, защото тя е уникална и грижовна към всички наши болести и тегоби! Еньовден е един вълшебен празник и ние сме длъжни да съхраним традициите и да ги предадем на следващите поколения. Честит Еньовден на всички!

 

Иванка Джибова, снимки: infomreja.bg
Иванка Джибова, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK