Енергийният министър Теменужка Петкова: Не съм зависима от Русия

Тя отхвърля неверните внушения за бъдещето на АЕЦ "Белене"

Правят се неверни внушения за бъдещето на АЕЦ "Белене". Тази позиция изрази пред БиТиВи енергийният министър Теменужка Петкова по повод появилите се становища, че се налага ново лицензиране на площадката.

Към момента не се налага ново одобрение на ЕК. Няма да има държавни гаранции за втората атомна централа.

Отвратена съм от това, което чувам, подчерта министърът по повод обвинението на Цветан Цветанов, че тя, Бойко Борисов и Томислав Дончев са зависими от Русия. Винаги сме защитавали националния интерес, отчете Петкова.

Балкански поток е подкрепен от ЕК, обясни тя и допълни, че правителството не е допуснало да загубим стратегическо място. Всеки има право да реализира своите политически тези, така енергийният министър коментира заявката на Цветанов да прави свой политически проект. ГЕРБ става по-силен, убедена е тя.

Припомняме, на 7 юни 2018 г. бе вдигнат мораториумът върху изграждането на втора атомна електроцентрала в България - АЕЦ "Белене".

В парламента се наложи предложението на ГЕРБ за размразяване на работата по АЕЦ "Белене", като проектът трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции, но със стратегически инвеститор.

Мораториумът бе наложен по време на първия кабинет "Борисов" през 2012 г., а бе отменен от третия кабинет - също "Борисов", но през 2018 г. темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 31 октомври изтече срокът за процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене". По-рано, на 30 август, от БУЛАТОМ заявиха, че искат държавна гаранция за строежа на втора атомна електроцентрала в страната.

Подобно условие в проекта не е включено. Според решението на парламента от 7 юни 2018 г., с което бе вдигнат мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене", той трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK