Най-търсената професия през юни е на бармани и сервитьори

Снимка: Infomreja.bg

123 410 безработни, регистрирани в бюрата по труда, са започнали работа през първите шест месеца на 2019 г., сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. За този период броят на реализираните на пазара на труда спрямо броя на регистрираните безработни е нараснал с 1.1 процентни пункта в сравнение с първото полугодие на предходната 2018 г.

Постъпилите на работа през юни са 19 898 безработни, като 82.2% от тях са устроени в реалната икономика. Други 689 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.

Същевременно тенденцията за понижаване на регистрираната безработица в страната се запазва и през юни, като в средата на годината равнището ѝ се установява на 5.2%. Отчита се спад от 0.1 процентни пункта спрямо предходния месец и от 0.5 процентни пункта на годишна база.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са 169 659 души, като снижението спрямо май е с 5 740 лица. В сравнение с юни 2018 г. те са с 18 917 по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през юни са 21 404, като от тях 1 708 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 9 019 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 647 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени 3 536 лица: 2 736 – по програми и мерки за обучение и заетост и 800 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През юни в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 1 156 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 8 653 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 19 623, като 86.1% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (28.6%), хотелиерството и ресторантьорството (10.4%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (13.8%), административните и спомагателните дейности (18.7%), строителството (4.9%) и други.

Най-търсените групи професии и този месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; монтажници; водачи на МПС и подвижни съоръжения; стопански и административни техници и приложни специалисти и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK