Емил Костадинов: Вярвам, че в нашия град има гражданско общество, което трябва да стреснем и събудим

 

Г-н Костадинов, защо искате да управлявате Благоевград?

 

Прецених, че дължа тази отговорност на своя град и на своите съграждани. Считам, че съм в състояние да предложа силен проект за управление на нашата община. Обучаван съм и съм изграждан професионално, така че да се справя с подобно предизвикателство. Нямах достоен път за отстъпление, предвид настоятелните предложения за такъв мой ангажимент на авторитетни хора от нашия град, представители на целия политически спектър и на гражданското общество тук. Категоричен изразител съм на разбирането, че властта трябва да се употребява в определени морални рамки, независещи от нея самата! Това свое разбиране ще предам и на своя екип. Общинската политика е това равнище на политиката, което засяга сферата на непосредственото и стои най-близо до всекидневните интереси на гражданите. Поради това общинската политика следва да бъде ОБЩЕСТВЕНА политика. Това свое разбиране ще осъществя на пратика и ще убедя хората, че техният глас има смисъл и стойност. И накрая, дължа това и на моята партия, която се намира в нелека ситуация, но която узря за разбирането, че е нужна промяна, че са нужни реформатори, че е нужно отваряне към цялото общество.

 

С каква кампания се впускате в предизборната битка за кметския стол в Благоевград?

 

От първия ден до последния ден на тази кампания, аз и моят екип ще водим позитивна кампания. Гледам на нашите опоненти именно като опоненти, а не като врагове. Това са наши съграждани, наши познати, граждани на нашия общ дом Благоевград. Моя основна задача ще бъде да съкратя разстоянието между населението и управлението на общината. Ще заложа и залагам на силата на аргументите и очаквам състезание на полето на проектите и на идеите, на експертизата и на социалната чувствителност. Именно тук, вярвам, ще бъде видяна разликата. Считам себе си за демократ, но не риторичен, просто защото на такъв въпрос така се отговаря. Аз съм демократ като конструкция и като устои. И никакви временни събития или кампании не са в състояние да разрушат тези ми устои и да накърнят това ми кредо.

 

Висока летва, тежко наследство или летящ старт завещава на наследника си кметът Костадин Паскалев?

 

В политиката не бива да се говори за наследници. Вън от съмнение обаче, в лицето на г-н Костадин Паскалев, нашият град имаше ярка фигура и успешен управленец. Това е добро за Благоевград и разбира се поставя по-високи изисквания към следващите ръководители на общината. Това в още по-голяма степен налага разбирането, че за управлението на нашия град днес са необходими личности, които имат свой очертан профил, убедително доказани граждански и професионални качества. Личности, които са способни да се съизмерват с най-добрите примери в общинската ни история.

 

В чие лице виждате най-силния си съперник – на  кандидата на управляващата партия, който все още не е утвърден,  на първия обявил кандидатурата си - Владимир Елезов, издигнат от Гражданско сдружение „ЕКИП“, който очевидно ще разчита и на гласовете на леви избиратели, или на друг кандидат-кмет?

 

Отнасям се с уважение към всеки обявен или все още необявен съперник. Самият факт на тяхната номинация говори, че те притежават определени качества, че са оценени в определени среди. И не на последно място, това са мои съграждани. Разбира се кандидатът на управляващата партия има известна бонификация, включително и поради все още несолидната демократична традиция у нас. Що се отнася до левите избиратели, във Вашия въпрос се съдържа известна провокация с елемент на манипулация, надявам се добронамерена, която обаче не почива на солидна конструкция. Подобно внушение се прави упорито и все по-непродуктивно. Избирателите на БСП са консолидирани по повод на предстоящия избор за кмет на Благоевград. В това вече нямам никакво съмнение. Съвсем друг е въпросът, че този ресурс не е достатъчен за победа в Благоевград. Главният фокус на моето внимание и ангажимент са гражданите на Благоевград, без оглед на техните политически и други пристрастия. И аз вярвам, че те ще ми се доверят, така както аз самият убедено вярвам, че в нашия град има гражданско общество, което трябва да стреснем и да събудим.

 

Преди десетина дни при визитата си в Благоевград проф. Кръстьо Петков, който определи неговата партия ОБТ като категорично лява, обяви, че дясното и лявото вече са размити и българските политици се стремят предимно към властта на каквато и да е цена, под каквато и да е шапка. Споделяте ли това негово мнение? Какви промени претърпя в прехода БСП и лявата идея?

 

Не оценявам проф.Кръстьо Петков като авторитет в партийното строителство. Не считам неговата партия за такава, каквато сте я формулирали в своя въпрос. В идеологическо отношение в тази партия има известна доза лейбъризъм и повече еклектика. Този проект бе претеглен на везните и се оказа твърде лек. Оценявам плахите опити за неговото рециклиране като непродуктивни. Безспорно вярно е обаче, че политическата класа на прехода направи немалко, за да отврати хората от политиката и от политиците. В този смисъл моето категорично разбиране е, че страната ни се нуждае от следпреходен нов елит, непокварен и некорумпиран от прехода. Тази своя позиция заявявам не за първи път и я отстоявам последователно. Конкретният смисъл е, че не може тези, които са част от проблема, да претендират, че ще бъдат част от неговото решение. Колкото до БСП, известни са моите позиции, че в определени периоди моята партия провеждаше политика, която не е обърната към интересите на своите избиратели, на по-незащитените и по-уязвими наши съграждани. Това не се прощава, и обикновено се наказва. Колкото до лявата идея, то тя е прекрасна и се родее с най-красивите послания на християнството. Именно за това тази идея оцелява дори и след грешки, дори и след употребата й с нечисти ръце. В ръководството на тази партия нямат право да губят сетивата си и да забравят за отговорностите си.

 

БСП е в труден период, наблюдават се процеси на разцепление, които по-осезаемо започнаха след появата на „АБВ“. Пред Вас стои трудната задача да обедините левите избиратели в Благоевград. Възможно ли е такова обединение?

 

Ще ми позволите да не се съглася с твърдението, съдържащо се във Вашия въпрос. В БСП няма процес на разцепление. Включително и по повод на появата на „АБВ”. Вече и за най-предубедените наблюдатели е очевидно, че „АБВ” не е перспективен проект. Повтарям и подчертавам, че БСП в Благоевград е консолидирана по повод на предстоящите избори. Но в БСП е само една част от нашето общество. Най-непосредственият контакт и противопоставянето на обществото, гражданинът намира в общината, в която живее и работи. Тук най-напред се формира общественото съзнание на гражданина. Тук гражданинът най-напред преживява обществените промени. Тук се раждаме и тук умираме. Тук са нашите покойници. Тук растат и ще растат  нашите деца и внуци. Моята задача е да обединя гражданите на нашия град, в името на нашия общ дом – Благоевград. Такова обединение трябва да бъде възможно и си заслужава усилията.

 

Има ли ярки личности БСП? Трябва ли да има кардинални промени в облика на партията, за да запази позииците си?

 

Разбира се, че в БСП има ярки личности. Както и в другите български партии. Една от бедите или по-скоро заболяванията на нашата политическа система е, че често партийните организми и най-вече партийните апарати, проявяват нетърпимост и дори непоносимост към различното и критично мнение, а аплодират преобладаващото мнение, в частност ръководствата. БСП трябва да съхрани своя демократичен характер и да се довери на можещите и знаещите. В нея демократичните процедури следва да бъдат неотклоними и безспорни. Тя трябва да бъде неизменно реформаторска, да гледа проблемите лице в лице, да не представя желаното за действително и да продължава да се бори за идеала. Единствено по този начин БСП ще възстанови в пълна степен своя авторитет и ще си възвърне доверието на хората.

 

Настоящият градоначалник костадин Паскалев предрече, че предстоящите местни избори ще бъдат "кървави". Така ли мислите и Вие?

 

Искрено се надявам г-н Паскалев да греши. Съществува опасение разбира се, че управляващата партия(или най-малкото среди в нея) е склонна да мобилизира държавната репресия в тези избори. Това би било груба грешка и се надявам, че честните хора в ГЕРБ няма да допуснат това. Бих искал да призова своите съграждани да останат свободни и неподвластни на външен натиск. И вярвам, че благоевградчани са способни на това.

 

Какво ще отговорите на опонентите Ви, които тиражират мнението, че Вашата кандидатура за кмет на Благоевград е "извадена от шкафа"?

 

Като несъстоятелно и неинтелигентно. Това твърдение просто не изисква коментар. Аз съм тук, в нашия град и винаги съм избирал да остана именно в моя град. Винаги съм бил в светлината на обществения анализ. Безспорно е обаче, че моето явяване обърква доста задкулисията. Те трудно биха се примирили с моята кандидатура. Защото моето разбиране е, че властта произтича от хората и трябва да бъде упражнявана в техен интерес, с цялата изискуема за това прозрачност и разбира се експертност. Именно една от важните причини, които ме мотивираха да поема по пътя на това състезание е  желанието ми да се противопоставя на лицемерието.

 

Ако спечелите доверието на благоевградчани, кое ще бъде първото нещо, което ще направите като кмет?

 

Незабавно, още през месец ноември, ще предприема стъпки за осигуряване на реално участие на гражданите в местното самоуправление, чрез разгръщане на формите на пряката демокрация, чрез граждански консултативни съвети, обществени, квартални и селски съвети, с които ще консултираме решенията засягащи съответните общности.

И разбира се незабавно ще стартираме реализацията на моята конкретна програма „Благоевград – нашият общ дом”.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Гражданин08:53 - 25.09.2011
Брато, ЦК на ГЕРБ го определи : //доктор ли е,железар ли е, баластрачия ли е и да ли въобще има кой да го предложи. Така е .
наблюдател20:09 - 18.08.2011
Впечатляващо интервю! Успех за кандидата!
оп17:16 - 09.08.2011
Гласувай си за кАМБИТОВ ама го питай доктор ли е,железар ли е, баластрачия ли е и да ли въобще има кой да го предложи.А за кмет на Марулево става.
оп17:14 - 09.08.2011
Забравих, там и с патките са добре.

FACEBOOK