Паскалев и Асланов хвърлили оставки на инфарктно заседание на ИБ. Нинова не ги приела

Кирил Добрев и Костадин Паскалев, снимка: Infomreja.bg, архив

Юрий Асланов и Костадин Паскалев хвърлили оставки на бурното заседание на Изпълнителното бюро на БСП във вторник, което продължило повече от пет часа. Нинова обаче отказа да ги приеме. Пред Епицентър.бг Асланов също отказа коментар. Заяви, че е на почивка. 

Причината за неочаквания ход на двамата била бурната разправия на заседанието на Бюрото, свързана с президентската номинация. Чули се изказвания, че социалистическата партия създава трайно настроение сред хората, че играе по свирката на бившия си председател, лидера на АБВ, Георги Първанов.

Че създава усещане за задкулисие, защото първо, предизвиква вътрешнопартийно допитване, после кара структурите за два – три дни да организират общински конференции и да правят номинации, а след това изстрелва кандидатурата на ген. Радев. Заради всичко това Паскалев и Асланов заявили готовност да напуснат Бюрото. 

Членове на ИБ настоявали и пленумът, който бе насрочен за неделя, да се отложи, за да могат всички номинирани да се явят на него. На първо място ген. Радев и омбудсманът Мая Манолова.

Точно номинацията на Манолова отново сложила „лют пипер“ в раната. Причината – кандидатурата ѝ не отговаря на изискванията на закона. Това бе посочено и в официалното съобщение от „Позитано“ 20 за отлагането на пленума във вторник вечерта.

На заседанието на ИБ във вторник членът на Бюрото Кирил Добрев бил натоварен със задачата да занесе на Манолова стандартната бланка, че е съгласна кандидатурата ѝ да се обсъжда от БСП. Подписвайки подобен партиен документ обаче, Манолова излага на риск кариерата си на непартиен национален обществен защитник. 

Накрая лидерът на партията Корнелия Нинова обаче успяла да успокои нажежената обстановка. 

Преди разговорите с АБВ в сряда Нинова отклони журналистическия въпрос, защо Паскалев и Асланов са подали оставки от ИБ. „На политически и партийни въпроси ще отговарям по-късно, след срещата с АБВ. Днес и в този момент няма да отговарям на партийни въпроси“, отвърна Нинова.

По-късно на брифинг след разговорите с АБВ Нинова промени решението си: Подадените оставки на Юрий Асланов и Костадин Паскалев като членове на Изпълнителното бюро не са приети. Лидерът на БСП посочи, че те няма да бъдат внесени в Националния съвет за обсъждане. „Продължавамe да работим в този състав“, деклирира тя.

Във връзка с избора на свои заместник-председатели, Нинова посочи, че нейно право е да ги посочи, когато прецени, че това е необходимо. „Никой и нищо, нито устав, нито практика ме задължава да го направя веднага и сега“, посочи Нинова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK