Кристиан Вигенин с питане към Теменужка Петкова: Как е дадено разрешителното за добив на инертни материали в Логодаж?

Кристиан Вигенин, снимка: БСП

"Излезте от кабинета си, идете при хората и ги чуйте какво мислят!". Така се обърна към министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол вчера благоевградският народен представител Кристиан Вигенин.

С какви мотиви против волята на населението и в противоречие на поне две наредби е дадено разрешение за търсене и проучване на подземни богатства - кариера за добив на инертни материали в землището на с. Логодаж, община Благоевград, попита я Вигенин.

В отговор министър Петкова подробно разясни административните действия по подготовката на решението и подчерта, че са извършени всички съгласувателни процедури с останалите ведомства, като съгласие е получено и от община Благоевград.

"Сигурен съм, че е извървян целият административен път, докато се стигне до това решение. Но давате ли си сметка, когато взимате такива решения зад затворените врати и прозорци, какво означава това за хората на място?", попита Вигенин и добави:

"Не се и съмнявам, че държавата ще намери начин да смачка административно тези хора, особено след като ги е предала собствената им община и които очевидно нямат възможността да наемат адвокат и да защитят адекватно възраженията си пред съда. Но освен министър, Вие сте човек и гражданин, потърсете компромис, разберете проблемите. Убеден съм, че ако на 500 м от вашия дом ще гърмят взривове, ще се замислите дали да подпишете разрешение."

В отговор на настояването на Кристиан Вигенин, министър Петкова обеща да посети село Логодаж и да се срещне с хората, както и да спре процедурата, ако се окаже, че някое от задължителните изисквания в следващите стъпки по процедурата не са изпълнени.

Малко по-късно стана ясно, че изнесената информация от министър Петкова не е коректна - жалбата на жителите на селото до Върховния административен съд не е оставена без разглеждане заради неплатена държавна такса, както тя заяви, а напротив - на делото е даден ход и е насрочено заседание на 15-и ноември.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK