Емил Костадинов: ГЕРБ влезе в коалиция с МВР

Емил Костадинов

 

Предизборната кампания за парламентарни избори вече започна. Ясни са водачите, до голяма степен се очертаха и тактиките на отделните партии. Каква кампания ще води БСП в Пиринско?

Това, което е релефно видимо до днес, е че водачът на ГЕРБ се придвижва из областта, съпровождан от двадесетина охранители, ангажирайки цялата система на МВР за блокиране на пътищата и провеждайки дисциплиниращи срещи с представители на местната власт и бизнеса. Същият оказва определено репресивен натиск върху гореспоменатите субекти, за мобилизирането им в полза на ГЕРБ. Редовите граждани не го интересуват. Същият Цветан Цветанов инспектира бившите си подчинени в МВР, с особено усърдие ръководителите на БОП и Криминална полиция, с които уточнява схеми за пазаруване и манипулиране на изборите. Останалите участници присъстват фрагментарно и почти незабележимо.

Коалиция за България провежда открити срещи с населението във всички общини на областта, в които са ангажирани всички участници в листата и представя своя управленски проект, своите неотменни и спасителни ангажименти за България и за хората.

Преди дни изразихте известни притеснения за начина, по който някои партии водят кампанията си. Какво имахте предвид?  

Основното ни притеснение е, че ГЕРБ влезе в коалиция с МВР, с тези представители на ръководството в това ведомство в центъра и по места, които са се поставили в услуга на групировката ГЕРБ в стремежа й да подмени вота на хората. Неслучайно поисках оставката на директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград, както и на неговите колеги в цялата страна! А то е защото тези „служители на закона” са се поставили изцяло в услуга на ГЕРБ, като привличат за изпълнението на поставената им сиво-кафява задача дори лица от криминалния контингент. Съвсем скоро ще заговоря с конкретни имена, защото все още допускам, че служебното правителство ще оцени рисковете за демократичния процес и своевременно ще отстрани подобни „ръководители”.

Искам обаче дебело да подчертая, че огромният процент служители в системата на МВР са честни и отговорни професионалисти. Тук става дума за преторианци на Станимир Флоров, ръководител на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, един от основните съдружници на лицата с криминален профил Б. Борисов и Цв. Цветанов, които до скоро официално ръководиха  и катастрофираха страната, а сега се поитват да правят същото и от задкулисията.

Очаквате ли да има компроматни войни?

Когато основен участник в състезанието е милиционерската групировка на Цветанов и Борисов, всичко може да се очаква! Спомнете си, че същият този Цветанов четеша СРС-та от трибуната на Народното събрание, като съсипваше съдби на цели категории специалисти. А днес вече и за неизкушените е чсно, че той е подслушвал, забележете с нашите пари, политици, журналисти и други граждани. Уви, в България всички сме обект на „Биг брадър” и милиционерско-пожарникарската групировка упорито ни подслушва и се опитва да изрекетира цялото общество, да постави бизнеса, който все още е оцелял изцяло в зависимост от себе си, да сплаши и подчини гражданите. И всичкото това във второто десетилетие на 21-ви век и в рамките на обединена Европа.

С всичките си действия, ГЕРБ изгражда непреодолима демаркационна линия между България и Европа. И ние не бива да им позволяваме да продължат тези свои действия..

 

С какъв екип се впуска в предизборната битка БСП в Благоевградска област? Кое надделя при подбора на кандидатите в листата и намериха ли в нея място достатъчно млади хора, каквато заявка дадоха не само председателя на БСП Сергей Станишев, но и повечето партийни лидери?

Листата на Коалиция за България, на отбора с Номер 5 в нашата област успешно съчетава опит и младост и постига много добър териториален баланс на представителството на сложната територия. Гражданите на областта могат съвсем конкретно да видят местното присъствие максимално близко до себе си и до територията.Всички участници в листата ни са изградени специалисти, осъществени хора, сериозно е и представянето на младата генерация експерти и политици.

Имаше известно напрежение по отношение на позициите на коалиционните партньори. Как успяхте да го туширате?

Коалициите са сложни организми. Винаги от коалициите губят най-големите участници в тях и това е сякаш политологическо правило. Ние имаме добрия шанс представител на челно място в нашата листа да бъде лидерът на Земеделския съюз „Александър Стамболийски”, наш вековен съюзник в добри и в не чак толкова добри времена. Всички вече са убедени, че в лицето на г-н Спас Панчев имаме убедителен политик и експерт, и добър приятел, който с много въображение и активност се включи в нашата кампания. Имаме също така и много убедителни представители на гражданската квота, като адвокат Иван Михайлов и доктора по икономика Владислав Ценков. Убеден съм, че именно тук ние вдъхнахме нов живот на доказаната коалиция, демонстрирахме висока коалиционна култура и съвсем скоро ще видите добрите резултати от това съвместно усилие.

Сплотени и мобилизирани ли са структурите на БСП по места?

 

Категорично ДА! Почти цяла година нашите структури са на педали, работят в напрегната обстановка, продиктувана от инициирането и провеждането на Референдума, както и по повод на обичайната вътрешно партийна дейност в БСП. Ние проявихме песимизъм на анализа, на етапа на изработване на нашите документи и съставянето на отборите за изборите, а сега вече сме в етапа на оптимизма на волята, когато консолидираме целия собствен ресурс в името на отговорната мисия, която ни предстои. Разбира се в собственото ни поле е само част от нашата задача. Ние си даваме сметка и сме подали ръка към близка и по-далечна периферия, не само в политическия център, но дори и отвъд него, към всички патриотични и национално отговорни структури и граждани. За спасителната мисия, от която се нуждае нашата страна, е необходима широка обществена подкрепа и висока експертиза. Ние разбираме своята водеща роля в това усилие, но не се стремим самоцелно към властта. БСП предложи и протегна ръка за намирането на управление, основано на таланта и отговорността на целия народ!

За първи път от много години насам БСП получава водачеството в Пиринско. При откриването на кампанията Сергей Станишев обяви Емил Костадинов за най-добрия избор в областта. Вероятно това Ви натоварва и с по-голяма отговорност заради очакванията за по-добър изборен резултат?

Разбира се, че подобно доверие задължава. Преди всичко задължаващо за мен обаче е доверието на хората от Благоевград и областта. Радвам се, че те ми вярват, че мога да бъда гласът на тези, които нямат глас и силата на тези, които са останали без сила. И през подкрепата и на моята кандидатура, техният глас ще има смисъл, ще има стойност. От водачите единствено Коалиция за България се довери на собствен, местен ресурс. Аз самият, а и целият наш отбор сме максимално мотивирани и мобилизирани за постигането на убедителен лидиращ резултат в тези избори.

За колко мандата в следващия парламент се борите?

Минималната задача, която всички ние от листата сме си поставили е за 4 мандата. Но като отбор на петицата, на №5, ни отиват и 5 мандата!

Един от редовните въпроси, които занимават партиите по време на избори е манипулацията на вота на избирателите. Смятате ли, че самите партии и предизборните щабове имат механизми за предотвратяване на манипулации и изборни злоупотреби? Какви мерки готвите на местно ниво срещу изборните измами?

Големият проблем в това отношение е тренираното близо 4 години желание на ГЕРБ да подменят вота, да манипулират вота, да откраднат резултата. Във всички частични избори в общини и населени места в периода на своето управление, ГЕРБ тестваха различни и многообразни инструменти в това отношение. В техния арсенал е насаждане на страх у гражданите и рекет върху бизнеса. В хода и на тази кампания, верочтно забелязвате, че Цветан Цветанов прави само това! Той се придвижва из територията, придружен от несъразмерно голям антураж от охранители, блокира движението по пътищата, провежда срещи при закрити врати с представители на местната власт, коригира изпълнители на обществени поръчки, ако съответните изпълнители не са демонстрирали достатъчно любов към престъпната групировка ГЕРБ или към самия него. В това усилие са впрегнати и други структури на администрацията, каквито са Национална агенция по приходите, ГД „БОП”, Криминална полиция, държавните горски стопанства и т.н.

Ние подготвяме нашите представители в Секционните избирателни комисии, както и наблюдателите за детайлно познаване на Изборния кодекс, както и за предотвратяване на порочни практики, които бандата на ГЕРБ се готви да прилага. Основното е обаче да бъде повишена бдителността на цялото общество, на активните граждани, за да бъде предотвратен всеки опит за открадване на резултатите от изборите. Очакваме и значително международно присъствие на наблюдатели.

Поискахте оставката на полицейските шефове и на областните управители в цялата страна. Какви са притесненията Ви?

Искането за оставка на областния директор на МВР в Благоевград е съвсем конкретно, продиктувано е и от липса на професионализъм и грубо нарушени процедури в оглавяваната от него дирекция. Частен случай, който обаче не бива да остава без санкция и поемане на отговорност е самоубийството в ареста на дирекцията.

Що се отнася за това, че подобно искане съм насочил и към всички областни директори, тук основанието е наша информация за подготвяни именно под тяхно ръководство и с привличане на лица от криминалния контингент груби и мащабни фалшификации по изборните списъци.

Какво трябва да е бъдещото управление на страната и какви са водещите приоритети в програмата на БСП?

Бъдещото управление следва да бъде постигнато при възможно най-широката обществена подкрепа, при единодействие на всички национално отговорни и патриотични про Европейски ориентирани сили от най-широк спектър. То трябва да бъде програмно и базирано на принципи, а не просто на подялба на властта, в името на самата власт. Това управление ще има задачата да осъществи спасителна мисия за оцеляване на България, за даване на перспектива и за достоен живот на българските граждани.

Нашите приоритети са дълбоко премислени, това са реално изпълними ангажименти, в резултат на които ще бъде значително подобрена бизнес средата у нас, ще бъдат дадени стимули за осъществяване на растеж, и като резултат от това ще бъдат повишени доходите на всички категории български граждани. Тук съвсем накратко ще изредя само част от основните ни ангажименти:

1. Създаваме условия за разкриване на не по-малко от 250 000 работни места по време на мандата чрез вътрешни и външни инвестиции, включително и Европейски средства!

2. Готови сме със Законодателни промени, даващи възможност на всеки млад човек да бъде предложена работа или обучение за заетост не по-късно от 4 месеца след завършване на образованието!

3. Подготвили сме Десетгодишна Програма за създаване на индустриални предприятия, осигурена чрез Национален инвестиционен фонд и със средства от Европейски фондове и целеви външни и вътрешни източници, включително и от търговски банки.

4. Постигане на Заетост чрез нови програми за определени групи – млади хора, хора с увреждания и хора в предпенсионна възраст, като се увеличат средствата – от Държавния бюджет с поне 100 милиона лева годишно и чрез Европейско финансиране!

5. Облекчаване кредитирането на малкия и средния бизнес, чрез допълнително капитализиране на Българската банка за развитие и превръщането й в солиден инструмент за провеждане на държавната политика в банковия сектор.

6. Повишаване способностите на малките и средни предприятия, чрез осигуряване на Европейско финансиране с не по-малко от 500млн. Лева годишно.

7. Ангажираме се МРЗ до края на мандата да достигне 450лв.

Заменяме „плоския данък” с прогресивно облагане на доходите на физическите лица!

-Нулев данък за МРЗ – което засяга 1 млн. Души!

-10% за заплати до 4500лв./месец – което засяга 1,9 млн. Души!

20% за заплати на 4500лв./месец – което засяга едва 40000души!

8. Разбиване на изкуствените монополи и предотвратяване на картелите – при горивата, лекарствата, съобщенията, във финансови сектор!

9. Спиране увеличаването на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране!

10. Увеличаваме обезщетенията за отглеждане на деца от една до две годишна възраст до размера на МРЗ.

Как виждате следващото правителство и парламент? Още отсега се прогнозира, че е твърде вероятно през есента да има нови избори.

По-скоро ще бъде формирана действително сложна конфигурация в следващия парламент, което не означава задължително нестабилност. Не са продуктивни предварителните прогнози и внушения за очаквана нестабилност след изборите. От това нямат потребност не толкова политическите субекти. От това нямат нужда преди всичко гражданите. Не бива да бъде отлагано за дълго връщането на държавата на нейните граждани, на хората. Убеден съм, че Коалиция за България ще има убедително лидиращ резултат на тези избори, а моята прогнова се разминава с Вашата. Аз съм оптимист и по-скоро считам, че разумът във всички политически субекти извън ГЕРБ ще надделее и страната ни ще има стабилно управление, което ще поеме спасителната мисия и ще остави ГЕРБ окончателно в нашето минало.

Колко партии смятате, че ще влязат в парламента и с кои от тях БСП би могла да работи?

 

Ако се вярва на социологията, най-вероятно бариерата ще бъде преодоляна от 4 партии: БСП, ГЕРБ, ДПС и Атака. Не бива, разбира се, още отсега да бъдат отписвани малките партии, които са в подножието на бариерата.

Въпросът за следизборното сътрудничество трябва да получи друг смисъл, друг дух и друг живот. Нужна е нов тип коалиционна култура, базирана на принципи и отговорности.

Какво се случи с протестите – толкова гражданска енергия и желание за промяна се изля по улиците. Останаха ли хората излъгани?

Протестите постигнаха фундаменталната си задача. В резултат от тези протести, правителството, което катастрофира страната и я зарази с калинки, подаде оставка.

На по-късен етап обаче, бе направен опит за подмяна вота на улицата, за внедряване на платени нови участници в тях. Исканията на протестите бяха насочени в антисистемна посока, в резултат на усилието на ГЕРБ да се дистанцират от собствената си отговорност за проваленото управление. Появиха се нови аниматори, като известния депутат-лобист Емил Димитров, включен бе дори и Христо Стоичков. Българите имем здрави инстинкти и се надявам, че подобни опити за пазаруване ще срещнат обществен и граждански отпор.

Иначе, аз считам, че протестният потенциал не е изчерпан. И всяко бъдещо управление трябва да се съобразява с това и да се стреми честно и отговорно да даде отговор на автентичните искания на гражданите. Мизерията, гладът, отнетото достойнство, наглостта на изкуствените монополи са тези които изведоха хората на улицата. Който не си постави за задача преодоляване на тези проблеми, отново ще взриви протестния потенциал на улицата.

Именно и затова ние си поставяме за главна задача преодоляването на бедността, за да спасим човешкия капитал на страната, българските граждани.

Какво ще е първото нещо, което ще направите за областта, ако получите доверието на избирателите?

Незабавно ще създам двустранна, устойчива връзка и условия за публичен контрол на работата на народния представител от гражданите.

И накрая един въпрос извън политиката. Какво е вашето отношение към приятелството? Какво означава за Вас приятелството?

В йерархията на моите ценности, приятелството е изключително високо поставено, непосредствено след семейството. Имам много и изключителни приятели, проверени във всякакви моменти. Стремя се да не ги разочаровам, защото тяхната оценка за мен има приоритетно значение.

 

 

КОМЕНТАРИ

Анушка17:24 - 28.03.2014
Палячо Костадинов,нямаш ле срам , продожнико?
ИВАН ИВАНОВ20:20 - 03.05.2013
искате отново да заменяте гори за парцели на морето
yanko22:02 - 01.05.2013
Alo,Kostadinov ,tvoita jena osra Goce Delchev sega se panech ti da guchkach bezsramnici
до емо21:02 - 30.04.2013
емо, цялата държава е в конфликт на интереси със мафиозите б.б и цв. цв.герб е не само в коалиция с мвр, къде слагаш прокуратурата, ами съдебната система със съдий като боклука валентин божинов и т. н.

FACEBOOK