Емил Илиев: Три пъти съм сигнализирал за този проблем, който държавата неглижира

Емил Илиев, снимка: Infomreja.bg, архив

„Топката е в ръцете на държавата“, подчерта кметът

„Това е прословутият случай в землището на село Илинденци, за който откакто съм кмет, съм сигнализирал три пъти и при всичките се налагат форсмажорни действия“, коментира пред ИНФОМРЕЖА кметът на община Струмяни, Емил Илиев.

Той уточни, че районът е в близост до ведомствен газопровод, но не става въпрос за транснационалния газопровод за Гърция.

„Дългосрочното неглижиране на проблема доведе до компроментиране на този 200-метров участък, който от години създава проблеми, но този път вече ще наложи възстановяване на разрушената дига“, допълни Илиев.

По думите му от 7 януари дъждовете в община Струмяни не са спирали.

„Направихме среща с Напоителни системи, Областна администрация, представители на МЗХГ, Общината и РСПБЗН – Сандански, за набелязване на мерки. Лошото е, че вместо да намалява, нивото на реката се покачи допълнително с 40 см“, каза още кметът на Струмяни.

Ангажиментът е на държавата, в лицето на Напоителни системи.

„Три часа бяхме заедно с комисията и се надяваме тази вечер да спрат валежите, но започна изпускането на язовир „Студена“, така че не се знае как точно ще се развият нещата“, посочи Емил Илиев.

Той е категоричен, че без укрепване на този участък, проблемът няма да бъде трайно решен.

„Топката е в ръцете на държавата“, подчерта кметът.

От събота областният управител Бисер Михайлов е разпоредил денонощно наблюдение на реката и притоците ѝ на територията на област Благоевград.

Нивото на реките Струма и Места към момента е високо.

Няма опасност за хората и инфраструктурата, допълни той.

Аварийните екипи са в готовност да реагират. Язовирите също са под денонощен контрол.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK