Пред съда се изправя мъж, запалил културния дом в Ново Ходжово. Щетите са за повече от 54 000 лв.

Снимка: Infomreja.bg

Към април 2016 Йордан Д. от санданското село Ново Ходжово, работил по програма за временна заетост към кметството в селото.

На 04.07.2016 г. кметският наместник възложил на Д. задача, свързана с почистване на орязани храсти и дървета в района около Дома на културата, намиращ се в сградата на бившето читалище, както и да събере падналите листа. При нейното изпълнение той бил подпомогнат от няколко лица, като събраните клони и шумата от листата били сложени в близост до оградата на читалището.

Към 16 ч. Йордан Д. запалил събраните клони и листа и тръгнал. Не след дълго огънят се разраснал и обхванал сградата на Дома на културата.

Пожарът бил забелязан от жителите на селото, които в рамките на половин час подали осем сигнала на телефон за спешни случаи 112. Благодарение на пристигналите на място пожарникари огънят бързо бил потушен.

От заключението на извършената пожаро-техническа експертиза се установява, че най-вероятната причина за възникване на пожара е небрежност при боравене с открит огън.

Запаленото имущество представлява масивна сграда със застроена площ от 351 кв. м. и е публична общинска собственост, чиято стойност възлиза на 54 900 лв.

За проявената престъпна небрежност Йордан Д. е привлечен в качеството на обвиняем от Районна прокуратура – Сандански.

Предстои насрочване на делото от съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK