Радев: През 1876 г. храбростта на малцина дари свободата и независимостта на България

Снимки: Рresident.bg

„Саможертвата на героите от 1876 г. ще се окаже първата решителна стъпка към независимостта. Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Те няма да доживеят свободата, но ще я дарят на другите“. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената заря-проверка по поводДеня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България в град Враца. 

„Само шепа хора ще последват четата след Дунава. „Свестните у нас считат за луди“, пише по-рано Ботев. Това е най-горчивото му прозрение“, каза още президентът.

Румен Радев отбеляза и приноса на творчеството на големия поет и революционер Христо Ботев към богатството на българското наследство и изграждането на националното самосъзнание на народа ни. „За 28 години той написва двадесет стихотворения, в които е заключена цялата българска съдба: участта на роба, буйството на хъша, бунта и жаждата за свобода и справедливост“, заяви президентът.

В словото си президентът Румен Радев призова народът ни да отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и да не забравя тези, които някога посрещнахме като „луди“, и на които днес дължим свободата си“.

По-рано държавният глава посети Ботевград, където поднесе цветя пред паметника на революционера, поет и публицист Христо Ботев.

„Повече от 80 години Ботевград издига за свой патрон една от най-ярките личности в българската история. Личност, останала безсмъртен символ на най-скъпата човешка ценност – свободата“ заяви Румен Радев по време на тържествената церемония в града.

Президентът поздрави ботевградчани и им пожела да носят Ботевото име с гордост и с вяра в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK