„Пирински стражи” и Българска федерация по туризъм заедно на връх Ореляк

Снимка: Клуб „Пирински стражи” към Трето ОУ „Братя Миладинови”-Гоце Делчев

Членове на клуб „Пирински стражи” към Трето ОУ „Братя Миладинови”-Гоце Делчев, родители и планинари от Българска федерация по туризъм предприеха съвместен поход до връх Ореляк (2099 м) по повод Републиканския квалификационен поход-семинар “Пирин – Боздак 2017”.

Походът се състоя в изминаля четвъртък.

На връх Ореляк Стражите получиха не само интересна информация, но и се забавляваха.

Атанас Панчелиев, който дълги години е бил преподавател по география в Трето ОУ, писател и запален планинар, разказа на младите туристи легендата за връх Ореляк, запозна ги с интересна информация за природата на Южен Пирин. Стражите заедно с Панчелиев посочваха върховете в Северен Пирин, които се виждат от вр. Ореляк –  вр. Каменица, вр. Яловарника, вр. Хлевен. Прекрасното време им позволи да видят и Гоцев връх в Славянка планина, който членовете на „Пирински стражи” изкачват всяка година по повод отбелязване на годишнина от гибелта на революционера Гоце Делчев. Те успяха да видят и заснежените вече върхове на Рила и планината в гръцка територия – Боздак. Изгледът към Родопите също бе приказен.

Завладяващите разкази на Делка Кавъркова – изпълнителен секретар на Българска федерация по туризъм за Хималаите, Алпите и Карпатите, предизвика Стражите да зададат множество въпроси.

Кавъркова призна пред тях, че от българските планини, Пирин е нейната любима планина.

Преди да тръгнат надолу към Попови ливади всички туристи пяха песни за Пирин на връх Ореляк.

Но това не бе всичко. Стражите от Трето ОУ бяха поканени от Димитър Пирнарев – хижар на х. „Попови ливади”, да изпият заедно по един топъл билков чай след похода и да споделят своите впечатления от планината, от деня, но тъй като малките туристи бързаха, за да изпълнят и другите си неотложни задължения, те не успяха да останат в изцяло обновената, чиста и уютна хижа. Те обещаха, че ще я посетят съвсем скоро.

Клуб „Пирински стражи” благодарят за прекрасните мигове с членовете на БФТ. Благодарят и на г-н Панчелиев за вниманието, с което ги обгърна. Благодарят и на г-н Пирнарев за поканата, и за впечатляващото добро отношение и загриженост. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK