Eлица Тодорова сред звездните гости на „Малешево пее и танцува”

снимка: Община Струмяни

Подготовката за десетото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” е в разгара си. Заявки за участие са потвърдили над 1500 участници от страната и чужбина, между които ансамбли с престижни награди от много области на България: Шумен, Видин, София, Благоевград, Кюстендил, Перник, Пловдив, както и ансамбли  от Украйна, Албания, Турция, Сърбия, Гърция, Македония и др. Интерес проявяват ансамбли от Грузия, Азърбейджан, Полша, Румъния, Гърция и Испания.

„Очертава се поредно силно издание на фестивала и не защото е десетото, и не защото голяма част от събитията ще посветим на вековния юбилей на Микрево, а защото "Малешево пее и танцува" се утвърди като авторитетен международен фолклорен форум, но зад това стои много труд, добри традиции,прецизна организация и работа по привличане на най-доброто от фолклора в страната и чужбина", коментира кметът на Струмяни и председател на Организационния комитет Емил Илиев.

Той подчерта, че въпреки кризата и с много по-малко средства организаторите продължават да изграждат и обогатяват фестивала с идеи и да разширяват неговата география.

"Няма да бъде реално, ако кажем, че нямаме проблеми, но тук е мястото на благодаря на Министерството на културата, което официално пое патронажа на събитието и ни подпомогна в неговата рекламна кампания, на бизнеса на община Струмяни, който неотменно е до нас, на Съюза на хотелиерите в Сандански, начело с Илия Пасков, а също и на журито, представено от проф. Динчев, проф. Манолов, проф. Гошев и доц. Грънчарова", добави кметът.

По думите му не на последно място е и новото партньорство на фестивала с Фондация Арт център Илинденци и със световноизвестния български скулптор Иван Русев, което създава нов културен продукт в общината – картинна галерия.

В нея вече има платна на Аргир Манасиев, Пламен Бонев, Иван Милушев,  Димитър Петрински, а тази година ще ни гостува гросмайсторът на живописта Свилен Блажев. С него ще бъде една от най-добрите съвременни художнички Надежда Кутева, дъщерята на Филип Кутев, Анна Покровнишка и Огнян Механджиев. Традиционно фестивалът се открива с празник на изящното изкуство и откриване на изложба от пленера.

"Тази година програмата е по-различна, по-вълнуваща, защото  ще отбележим 100 години от създаването на най-голямото село в общината, както и десет богати години на фестивала. Подготвили сме вълнуваща програма и се надявам всички да бъдат удовлетворени, но най-вече хората на община Струмяни – домакините от Микрево, на които специално благодаря, защото без тяхната съпричастност фестивалът няма да толкова красив”, заяви още Емил Илиев.

Срокът за заявките изчита на 20 септември, но организаторите от опит знаят, че в рамките на септември участниците ще набъбнат над 2000.

Малешево ще запее и ще заиграе в три поредни дни и нощи. И само който не е присъствал, той не е попил от тази магия, в която се влюбваш за цял живот.

 

КОМЕНТАРИ

Снежана Стоименова10:07 - 03.11.2013
Елица Тодорова, два дни преди концерта направи отказ за участие, което между другото е правила неведнъж. След като ни зали с "вряла" вода, а всеки организатор знае какво е това, ние й отговорихме любезно, че ще сезираме Министерството на културата...след което "великата" българска изпълнителка започна да звъни, че ще дойде,но решението на ръководството беше категорично: реорганизирахме концерта- за по-добро. Отговорихме й, че не желаем повече да комуникираме с нея. И въпреки всичко, в неделния ден, в 14.00 часа Елица беше на площада в Микрево, но ръководството не й даде сцената на "Малешево пее и танцува".
фен23:29 - 22.10.2013
ЕЛИЦА НЕ УДОСТОИ ЗРИТЕЛИТЕ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ. МОЖЕ БИ ТОЗИ ФЕСТИВАЛ Е ПОД НИВОТО Й? БИ БИЛО ХУБАВО ДА НЕ Й ПРАВИТЕ ПОВЕЧЕ РЕКЛАМА И СВАЛИТЕ СНИМКАТА.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK