Eлхан Кълков: Управляващото мнозинство инкриминира добива на скалнооблицовачни материали, превръща хората в бъдещи затворници

Снимка: Infomreja.bg

Само преди две седмици беше разгледан законът за концесиите, където управляващото мнозинство отхвърли предложението на ПГ на ДПС за облекчаване на режима за добив на скално-облицовачни материали, с което бяха лишени над 4500 български граждани от правото им на труд и поминък на тях и техните семейства.

Цялата ПГ на ДПС сме категорично против този текст на закона, коментира пред ИНФОМРЕЖА депутатът от Сатовча от парламентарната група на ДПС Елхан Кълков, който бе един от вносителите и радетелите да се намерят законови форми в Закона за концесиите за облекчаване на режима за добив на скално облицовъчни материали.

Вместо облекчителен режим, бе създаден Чл. 240а. (1), гласящ, че който извършва добив на подземни богатства без предоставена концесия или когато действието на предоставената концесия за добив е спряно по реда на чл. 68 от Закона за подземните богатства или на основание на сключения договор, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева.

С наказанието по ал. 1 ще бъде наказван и онзи, който държи, съхранява, транспортира, преработва или отчуждава незаконно добити подземни богатства, за които управляващото мнозинство прие наказанието да е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева, когато: предметът на престъплението е в големи размери; деянието е извършено в защитена територия или защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие; когато за извършването на деянието е използвано техническо средство или пътно превозно средство; когато деянието е извършено чрез използване на документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ; когато деянието е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително; когато е извършено с участието на длъжностно лице, което се е възползвало от служебното си положение;или от лице, което системно се занимава с такава дейност и др.

В маловажните случаи по ал. 1 и 2 също е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или пробация или глоба от сто до триста лева, като в полза на държавата се отнема превозното средство, поясни депутататът Елхан Кълков.

Гласуваният закон за концесиите предвижда наказания до пет години и за който изготвя, придобива, пази или укрива предмети, материали или оръдия, за които знае, че са предназначени или че са послужили за добив на подземни богатства без концесия, допълни още личното си недоволство и това на парламентарната група на ДПС народният представител Елхан Кълков.             

„Това, че държавата в лицето на нейния законодателен орган не иска да намери механизъм за определяне на правила, за заплащане на такси и регламентиране на тази дейност е много жалко. Нещо повече, с настоящите промени в Наказателния кодекс, управляващото мнозинство инкриминира тази дейност за да накаже всички тези български граждани и да ги превърне в  бъдещи потенциални затворници само заради желанието им да осигорят поминака си в собствената държава.

В пленарната зала в мое изказване припомних, че преди десетилетия този труд се извършваше предимно от хора лишените от свобода, а днес се лишават от свобода над 4500 миролюбиви български граждани, за да им се отнемете правото на труд в европейска България. Не знам дали ще бъдат осигурени толкова места в затворите, но едно е сигурно, че ще бъдат осигурени още няколко десетки полета на авиокомпаниите от Терминал 1 и 2, в посока Западна Европа, бе категоричен пред медията ни Елхан Кълков след приетите законодателни промени и недоволството от тях на парламентарната група на ДПС, която се  обяви категорично против приетия текст на закона в глава шеста, раздел II и създадения чл. 240а.

Припомняме в краткост, че едно от предложенията на народния представител Елхан Кълков бе концесионните договори за добив на скално облицовачни материали да бъдат определяне и подписвани на общинско ниво след гласуване в ОбС. Облекченият режим според него щеше да даде възможност за постъпване на допълнителни средства в бюджета на общините, където има такава дейност и щеше да бъде осигорен по-голям контрол в скалнооблицовачния добив.

 

КОМЕНТАРИ

темелков18:20 - 12.12.2017
елхане, не мога да повярвам какви ги дрънкаш, отдавна трябваше бандитския добив на подземни богатства да бъде инкриминиран като престъпление и всички аллахови помазани депесарски престъпници да са на топло в бобовдол, няма да си кривиш душата-депесарите ровят като къртици със багери и тежко товарни камиони дори ги охранява лично полицията а ако някой който не е от вашия кръг и се опита само с кирка и лопата - на ръка да извади някой и друг камък да си прехрани децата веднага на главата му идва със няколко джипа директора на горското поюков от дпс-герб,стъжнява му живота, цялото ти говорене е резил приятелю, защо не говориш за концесия №629/20.07.12г.(документ със НЕ ВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ ) всяка една точка от договора е тотална измама и в една от тях е записано-на всеки 6 месеца концесионера е длъжен да внесе 50% от печалбата във бюджета на общината, колко до сега през изминалите 20г. внесе агент ЛЕНКО елхане-ако незнаеш ще ти кажа мой човек-нито една стотинка, следователно концедента е длъжен едностранно да прекрати концесията но прави ли го-НЕ, защо-защото зад гъза му са ,,МЕДИ''татарчето и ЦЕЦО-КОНЕЦО, гласувал съм лично за теб не да бъдеш махленска проста марионетка на косачкаджий а високо уважаван депутат, искам да се гордея с теб, искам да подкрепиш този закон и да говориш на шмекерския депесарски електорат че са длъжни да спазват законите на тази страна.
SS09:54 - 12.12.2017
Какъв Пеевски какъв Кълков бе смотаняци.Тези хора барабар с другата шаика ви крадът вече толкова време.Децата ви избягаха по чужбината да си търсят късмета.Кое Плаща бе бай Тъпото и дебелия Шопар.Плаща държавата.Изкарахте го голям бей дебелото прасе.Прост народ, заслужава си всяко една мизерия.Бойко тиквата поне в едно единствено беше прав и това е че материала ни е слаб.Нищо не става от вас, приемете си съдбата и стига лаели.Айде сега марш да пиете по една ракийка и да се оплаквате колко са смотани депутатите. Поздрави от чужбината....новата родина.
Kurcho08:40 - 12.12.2017
Vremeto na dps mina .Adios gospoda tartei.
дпс223:17 - 11.12.2017
Г-н Кълков в момента ти не мислиш за 4500 семейства а само за няколко в целия регион стига сме се заблуждавали щом общините ще подписват договори за концесии това значи че не всички тиклари да получат договори .Помислете да оправите положението с тютюна мисля че в тази посока се късае поминика на много повече семейства.Ние знаем кой за кой работи тикли спри с тая тема,помисли за всички избиратели на Дпс не само за няколко които гонят своите интереси и гласуват така както им е удобно

FACEBOOK