Елхан Кълков с питане за свлачището в Плетена: Депутатите трябва да са сред хората и да решават проблемите им

Елхан Кълков - народен представител от ДПС, снимка: Infomreja.bg

Елхан Кълков по стечение на съдбата е народен представител, когото избирателите изпратиха в 44-ото Народно събрание на Република България, след като дълги години бе заместник-кмет на Община Сатовча. Той е на 44 години. Роден е в с. Плетена. По образование е икономист. След първите 100 дни в парламента жителите на Плетена, хората от Сатовча и приятелите му признават откровено видимата промяна и сериозното държавническо поведение на Елхан Кълков.

Г-н Кълков, парламентарната ваканция е към своя край. След броени дни започва есенната сесия. Каква бе за Вас първият и дълъг отпуск като народен представител?

Аз съм съвсем обикновен човек. Не ходих на някакви луксозни почивки или нещо подобно. Посветих цялото си свободно време на семейството, на хората от моята община и региона и на приятелите, разбира се. Съчетавах така нещата, че да ми остава повече време да съм сред жителите на всички населени места в община Сатовча. За мен приемната на един депутат означава да е сред хората. Не в зала или кабинет, не зад бюро, а просто сред хората - на пейката, на площада, а защо не и в кафенето. По време на ваканцията го правех почти всеки ден и определено съм доволен от тези срещи и контакти, при които чух и човешката болка, и проблемите - лични и обществени, дори получих много съвети и препоръки. Поел съм лични ангажименти, приел съм и всеки съвет, даден ми от сърце. Изобщо съм доволен от начина, по който си организирах отпуската. Успях да съчетая полезното с приятното и съм готов за новата парламентарна сесия. В петък, въпреки че започва мюсюлманският празник Курбан Байрам, ще бъда в парламента за откриването на новата сесия. 

Какво предстои на Вас и на Парламентарната група на ДПС през тази сесия?

В личен план още в петък, ако има парламентарен контрол, ще задам въпроса си към министъра на регионалното развитие и благоустройството, Николай Нанков. Надявам се да получа задоволителен отговор по най-наболелия проблем в родното ми село Плетена. Николай Нанков е изключително коректен министър и смятам, че питането ми ще бъде удовлетворено, защото то касае съдбата на три бедстващи семейства. Въпросът ми е дали са предвидени средства за корекция на дерето и овладяване на свлачището в Плетена, което представлява голям проблем още от 2015 г. Повярвайте ми, свлачището е много опасно. Застрашава не само къщите, но и живота на семействата на Руси Къдрев, Горан Шекеров и Светлозар Юсев. Общината няма такава възможност, става въпрос за средства от порядъка на милион и половина лева, за да бъде окончателно решен този много наболял проблем. С настъпването на есента и зимата, притеснението на хората расте още повече.

Няма време за губене и проблемът с помощта на държавата се надявам да бъде решен много скоро. Активно ще участвам и в разглеждането на Закона за концесиите през новата парлментарна сесия. Имаме внесени предложения за промени между първо и второ четене на този законопроект. Внесените предложения за промени касаят облекчаване на режима за добив на скално-облицовачни материали. Промяна, за която настоявам аз и ПГ на ДПС, е концесионните предложения да се одобряват от общинските съвети, а договорите за 25-годишните концесии да се сключват с кметовете на съответните общини. Предложението касае и концесионните такси, които е по-правилно да остават в общините, за да подпомагат бюджетите за подобряване на инфраструктурата и за други мероприятия. Според промените, за които ще пледира Парламентарната група на ДПС по време на разискванията и приемането на Закона за концесиите, е и въпросът за отнемането или прекратяването на концесии, които в рамките на 5 години не са започнали да се изпълняват от концесионера. 

Следя развоя на случая в хаджидимовското село Ново Лески. Само в нашия регион в общините Сатовча, Хаджидимово и Гърмен с тази дейност са заети над 3 000 души. През годините добивът на скалнооблицовачни материали в споменатите общини се превърна в индустрия, благодарение на която бе овладяна безработицата и стотици семейства пред гурбетчийството избраха тикларството и не се превърнаха в гайстарбайтери. Лично аз няма да се уморя, докато съм в парламента, да отстоявам предложените промени да бъдат осмислени и приети от народните представители от всички групи, защото това е един от начините да задържим хората от нашия регион в България. Регионът ни все още е жив, с много млади хора и млади семейства. 

Хората искат да си плащат, но искат и точни и коректни правила, облекчения и законови регламенти, иначе ни очаква нова миграционна вълна, която ще повлече след себе си големи и нови проблеми в институциите и най-вече в училищата. Не ми се мисли, че може да се стигне до затваряне на училища поради липса на ученици и съкращаване на учители поради същата причина. Трябва да намерим баланса и начина да задържим хората в държавата ни, а това става чрез облекчаване на административната тежест и подкрепа от страна на държавата на малкия и среден бизнес, който се задъхва от бюрокрация, бумащина и непотребни изисквания, които не помагат, а пречат. 

Г-н Кълков, искам за малко да Ви върна към първите дни, след като прекрачихте прага на българския парламент. Какъв спомен ще оставят тези дни във Вас?

Коректен и изпълнителен човек съм по природа. Не крия обаче, че съм и притеснителен, в добрия смисъл на думата. Да си призная, бях приятно изненадан по отношение на микроклимата и атмосферата в парламентарната ми група още от първите дни, за което голяма е заслугата на председателя на ДПС, Мустафа Карадайъ. Младите и нови депутати като мен получихме и получаваме ежедневно голяма подкрепа във всяко едно отношение от по-опитните ни колеги.

В групата по време на обсъждане всяко мнение се зачита. Всички заедно обсъждаме и преценяваме важните за обществото детайли във всеки законопроект и гласуваме в пленарна зала „за“ или „против“, независимо от коя парламентарна група е внесен законопроектът. Водещото в подкрепата ни на един или друг законопроект е той да е в полза на обществото и гражданите на България. До момента нямам една минута отсъствие от парламентарно заседание и комисии. Искам да съм в час и подготвен във всичко, което касае работата ми като народен представител, на която ме изпрати волята на  избирателите. С работата си показвам и уважението, и загрижеността си към всички жители на област Благоевград, които приемам за мои работодатели. 

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK