Кметът Арбен Мименов и съветниците от Сатовча връчиха званието "Почетен гражданин" на Цанко Арнаудов

Снимка: Infomreja.bg

На тържественото заседание на Общинския съвет в Сатовча вчера по случай 6-и май - празника на селото и общината, кметът Арбен Мименов и председателят на местния парламент д-р Ивайло Моллов връчиха престижното звание "Почетен гражданин" на младия атлет Цанко Арнаудов, роден в Сатовча, който за празника пристигна заедно със семейството в родното си село.

Така 25-годишният атлет Цанко Арнаудов стана третият поред почетен гражданин на община Сатовча. На 6 май през 2016 г. с приза "Почетен гражданин на община Сатовча" бе удостоен и бившият главнокомандващ на Първа българска армия генерал Цанко Доленски, роден през 1949 година в село Плетена, а първото почетно звание бе връчено през 2015 г. на д-р Алексей Спахиев заради дългогодишната му и всеотдайна дейност за опазване здравето на жителите в родопската община, както и за особения му принос към развитието на гражданското общество.

По предложение на кмета Арбен Мименов преди месеци Общинският съвет в Сатовча прие на свое заседание третият почетен гражданин да бъде Цанко Арнаудов, който получи единодушно и признанието на жителите на Сатовча и общината за постигнатите големи успехи и рекорди в дисциплината тласкане на гюле, които го наредиха на шесто място в световната ранглиста.

Появата на Цанко Арнаудов и семейството му за 6-и май в Сатовча предизвика истински фурор сред млади и стари в общината, които с нескрито уважение и любов искаха да се докоснат до големия българин и да се снимат за спомен с него и родителите му. Пристигането на семейството в родното село стана повод за събиране на родови срещи на голямата фамилия. "Горд съм и аз, и семейството ми, че именно в родното ми село Сатовча получих най-скъпото за мен признание, за което съм безкрайно благодарен на всички", коментира развълнуваният Цанко Арнаудов след тържествената сесия на Общинския съвет.

Както ИНФОМРЕЖА писа, на 4-и март тази година роденият в Сатовча атлет подобри националния рекорд на Португалия по тласкане на гюле на проведеното в Белград Европейско първенство за мъже в зала с 21,08 метра, което промени и статута му в световната ранглиста и от осма позиция успешно зае шестото място в нея.

Сатовчанецът Цанко Арнаудов играе за Португалия, където семейството му живее и работи от дълги години. Той вече е носител на три национални рекорда. Първият е, когато е бил на 20 години - в националното първенство за младежи до 23 години. Другият рекорд за Цанко идва три години по-късно, когато е 23-годишен на открито за мъже, а на 4-и март тази година записа категорично третия си рекорд в Белград и стана абсолютен рекордьор на Португалия.

През юли 2016 г. той спечели бронзов медал на Европейското първенство по тласкане на гюле в Амстердам, Холандия, и записа лично постижение за сезона от 20.59 метра, което го класира трети в европейската ранглиста. С постигнатия успех на първенството на Стария континент младият атлет даде своята заявка и участва в XXXI Олимпийски игри, от 5 до 21 август, миналата година в Рио де Жанейро-Бразилия.

Талантливият българин с корени от Сатовча играе за Португалия, тъй като от 2010 година е с португалско гражданство. Родителите му Валентина и Росен Арнаудови заминали на гурбет в Португалия, когато Цанко бил ученик в 4-и клас. Той има и по-малък брат, който също живее в Португалия.

Жителите на родното му село Сатовча и общината редовно следят постиженията и участието на Цанко във всички първенства и го подкрепят.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK