Елешничанин създаде почти 4-метров барелеф на свети Георги. Мисията му продължава

С него е удоволствие да се общува, защото е млад, амбициозен, интелигентен и много възпитан. Той е на 27 г. и се казва Петър Чорев.

Петър е от разложкото село Елешница. Той е създателят на огромен барелеф на свети Георги Победоносец.

„Идеята имах много отдавна. Още преди 3-4 години. Моята къща се намира точно срещу отвесната скала, на която в момента е светецът. Всеки път, когато погледна през прозореца, я виждам. Мястото трябваше да се запълни от нещо красиво“, сподели младият мъж пред ИНФОМРЕЖА.

Той е завършил Югозападния университет през 2015 г. със специалност „Изобразително изкуство“. Професионалният му път не е свързан с дипломата, но творенето остава в кръвта му.

Преди 4 месеца се връща от Англия, където е бил на гурбет. Той, като истински патриот, влага усилия в родното си място.

Светецът е изваян на отвесна скала, която се намира под местността Четирите бора, а малко по-далеч е Света Петка. Скалата има най-добър изглед от Долната махала и се намира на 150 м. от дома на семейство Чореви.

Петър е благодарен на баща си, който два месеца му помага да се разпънат кабелите, с които се подава ток за машините. В това начинание се включват и местните, които също Петър спомена с огромна благодарност.

В процеса на работа две машини изгарят, тъй като се пълнят с прах и пясък, но това не спира работата на ентусиаста.

Той продължава да се бори за мисията. Преди реализирането на проекта е бил в общината в Елешница и получава разрешението да започне работа. Сега – при осъществената идея, Петър е говорил с кмета да се постави осветление в оранжево, с което светията да изпъкне и нощем.

Предстои и освещение на обекта, за което Петър вече е говорил с отец Костадин от селото. Барелефът е и с точен изглед към църквата.

Организира се и почистване на пътеката до самата скала, тъй като сега е в доста занемарен вид. Днес през деня е отрязано сливово диворастящо дърво, което е запречвало гледката.

Свети Георги се равнява на конника в Мадара, каза в поздрава си към твореца кметът на Община Разлог – инж. Красимир Герчев.

Петър реализира всичко и въпреки адското лято и работа на над 30 градуса, той е доволен от постигнатото –свети Георги с височина 3,80 м, широк - 3,30 м.

Прави го заради Елешница, заради хората, заради идеята. 

 

Снимка: Личен архив
По време на работа
С чук в ръка
Гледка от скалата към селото
Изглед от къщата на Петър към скалата
Скелето, на което два месеца работи Петър
Локализирано на Google Map

КОМЕНТАРИ

Бъбреко23:41 - 27.08.2017
Браво! Много добре. Поздравления!
66666622:48 - 27.08.2017
Прослави малкото ни селце :)
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK