Йончева от Благоевград: Да махнем ГЕРБ и ще развиваме България. Имаме алтернатива!

Снимка: Infomreja.bg

Днес след посещението си в Кюстендил водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева пристигна в Благоевград.

На влизане в зала „22-и септември“, където я очакваха симпатизанти и членове на партията, Йончева сподели, че има голям интерес към изборите за Европейски парламент.

„В хората има много надежда и българинът вече не се страхува да назовава проблемите и да говори за корупцията. Това е много важна крачка, която ние правим. Защото корупцията е огромен проблем.

11 милиарда евро си заминават от България всяка година заради корупцията. 22% от брутният вътрешен продукт според Световната банка ние губим в резултат от корупцията – това са и кражба от евросредства, и загуби за българската икономика, от сивата икономика, от рекета и ударите върху бизнеса, от загубите, които ние търпим от това, че чужди инвеститори избягват България и бягат от България.“

Йончева не пропусна да засегне и теми от местно значение, отново свързани с икономиката, трудовата заетост и инвестициите.

„Ние можем да видим и какво се случва в Благоевград. Само за последните няколко месеца беше затворен цех за производство на волани, затвори се шивашки цех, тютюневата промишленост се разпада.

Преди 10 г. имаше 11 милиарда евро чуждестранни инвестиции. За 2018 г. преките чуждестранни инвестиции са под 1 милиард евро. Причините за това са 3:

Първото е корупцията.

Второто е липса на добра правосъдна система.

И третата причина е липса на предвидимост.“

Според водачът на листата, един инвеститор не знае дали няма да се увеличи токът с 50%, дали парламентът няма да гласува поредни поправки на закони или закони, които ще облагодетелстват един бизнес за сметка на друг.

Йончева даде конкретни примери, свързани с приемането на закони от депутатите.

„Българската стопанска камара казва: „Нашият парламент последните години е гласувал 72% лобистки закони“ – това означава закон за определен бизнес и хора.

Последният закон, който беше гласуван миналата година, е т. нар. „златна поправка“ за строителството на „златната сграда“, каза Йончева, визирайки сградата „Златен век“.

„Благодарение на това един политик – Цветан Цветанов, си направи апартамент с асансьор, защото гласува поправка в закона, в резултат на което една фирма получава вместо 8-етажна сграда възможност да строи 38 етажа“, допълни тя.

Йончева изрази надежда, че прокуратурата ще разследва „тази афера“.

„Нямаме надежда, защото самите ние сме внасяли сигнали в прокуратурата, подкрепени с документи, но нищо не следва. В прокуратурата доверието е под 8%.

Последният сигнал, който внесохме „Ало, Банов съм“ – един министър на културата, тогава в качеството си на зам.-министър, говори със свои колеги как да бъдат подправени документи, така че на една фирма да бъдат опростени 700 000 лв. Системата „Ало, Банов съм“ е системата „Ало, Ваньо съм“ – това е системата „Борисов“.

Това е начинът, по който функционира българската икономика, по който се създават олигархични кръгове.“

Пред журналисти Йончева обсъди и демографката криза в страната, както и масовата емиграция.

„Масово се обезлюдяват и българските села, защото средствата, които взимат едни, не стигат до хората.

На практика това правителство унищожава малкото и средно стопанство.

Всяко българско село остава без жители или има под 10 човека жители.

Тенденцията е всеки втори българин между  и 20-30-годишна възраст да напуска България.

Ако ние не вземем мерки, ако не променим тази политика, България ще изчезва постепенно. Всеки буден и критичен българин ще търси път извън България, защото тук няма надежда.

Ние можем да променим това с помощта на Европа, защото Европа помага. Но трябва да помага и правителството, което да мисли за България.“

Според Йончева тези избори са толкова важни, защото единствено Левицата може да премахне ГЕРБ.

„Ние трябва първо да премахнем ГЕРБ от политическата карта на България. Защото ГЕРБ, както сами се наричат – това е шайка, организирана престъпна група.

Според данни на доклад от 2019 на ЕК 2/3 от сигналите, свързани с висшите политически личности, не се разследват от определените органи на България.

Това са тези от ГЕРБ, които всички гледаме. Това не е само господин Цветанов, а това е целият октопод на тази шайка. И ние трябва да ги премахнем всички, които милеем за България, независимо кои са нашите пристрастия.“

В заключение Йончева призова:

„Ако ние не се справим, ще дойдат следващите, докато начело на България не застанат умни, кадърни хора.

Да махнем ГЕРБ и ще развиваме България. Имаме алтернатива!“

На влизане в залата журналистката и кандидат за евродепутат бе посрещната с аплодисменти, а самата тя реши да говори на висок тон пред множеството с думите:

„Аз не съм политик и не мога да говоря от трибуната!“

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK