Елена Йончева пусна записи как Боил Банов ощетил държавата със 700 хил. лв.

Снимка: Дневник

Анонсираното от БСП разследване на депутата и журналист Елена Йончева за корупция в изпълнителната власт се отнася до сегашния министър на културата Боил Банов, се разбра на нейна пресконференция. То включва записи от негови разговори от март 2016 г., когато беше зам.-министър на културата във втория кабинет "Борисов".

Според Йончева и нейни колеги от БСП записите доказват, че Банов ощетява държавата с поне 700 хил. лв. като опрощава неустойка на фирмата строител на Ларгото и дава указания как да се фалшифицират документи.

Записите по наречената от Йончева "Афера: Ало, Банов съм" са направени от служител на Министерството на културата, който осъзнал, че участва в нещо незаконно, и са получени от журналиста и депутат сега. Качеството на записите е лошо и репликите не се чуват ясно, но БСП предостави субтитри на журналистите, пише Дневник.

Става дума за проекта "Античен културно-комуникационен център "Сердика" - 2 и 3 етап", чиято стойност е 12.3 млн. лв. и се финансира по оперативна програма "Регионално развитие". Изпълнител на проекта е ЗДДЗ "Антична Сердика", в което влизат четири фирми с водещ партньор "Пътища и мостове" ЕООД. Останалите участници са държавното дружество "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой-Варна" ЕООД и "Финанс груп 2013" ЕООД.

Строителният надзор се осъществява от "Контрол - инвест" ЕООД и "Инвест - консулт" ЕООД. Официално комплексът "Сердика" бе открит от премиера Бойко Борисов на 20 април 2016 г.

Първият запис е от кабината на зам.- министър Банов и е направен на 24 март 2016 г., когато министър беше Вежди Рашидов. Сред присъстващите на срещата освен Банов са Татяна Цановска - изпълняващ длъжността директор на дирекция "Правна" в министерството, Ангел Ангелов от дирекция "Европейски програми" и архитект Иван Мечкунов - ръководител на проекта от страна на министерството.

Според субтитрите на БСП зам.- министър Банов казва, че има забавяне в изпълнението на строително-монтажните работи с 33 дни, заради което на фирмата трябва да се наложи неустойка от около 700 хил. лв. После обяснява, че тази неустойка, която трябвало да мине през Министерството на регионалното развитие и благоустройството, не може да се събере с години. Накрая каза: "Тя предлага следното нещо" и разпорежда на архитект Мечкунов да направи акт 10, който да раздроби на две или три и да се покрият тези 33 дни.

Вторият разговор според БСП е телефонен и е между Боил Банов и Атанас Ангелов от ЗДДЗ "Инвест - консулт" - независимия строителен надзор на обекта. В него Банов казва, че и да искат неустойката, никога няма да я вземат и лансира предложението в строителните книжа за минал период да се намерят два пъти по 15-16 дни, в които не са се правили никакви строително-монтажни работи, и "да пуснем акт 10 и акт 11 съответно за спиране, за да излезем начисто, че няма закъснение".

Третият разговор отново е по телефона и е между зам.-министъра и инженер Драгомир Драганов - ръководител на проекта от страна на изпълнителя "Антична Сердика", поясниха от БСП. В него Банов обяснява за установеното забавяне и прави предложението за неговото заличаване. "За да я няма тази простотия, да не ви съдим и така нататък, ще ви помоля за съдействие", казва Банов според субтитрите.

Не беше излъчен запис на отговора на инж. Драганов.

В предоставените от БСП субтитри има и разговор между Боил Банов и служители, от който по думите на Банов се разбира, че арх. Иван Мечкунов "се продал" за едно ходене в Испания, което било "за жълти стотинки". От "Позитано" 20 обявиха, че ще изпратят записите на медиите. Пълен запис на разговорите на Банов бе публикуван във фейсбук страницата на БСП (чуйте по-долу).

Елена Йончева каза, че няма данни дали и как Боил Банов се е облагодетелствал от това, но има документи, които потвърждават изнесеното чрез записа, а именно - че е ощетил държавата. Сигналите ще бъдат пуснати до прокуратурата и ОЛАФ.

От БСП искат оставката на Банов, който в момента е министър на културата. Според Елена Йончева това не е схема на Банов, а на Бойко Борисов - начин, по който колкото по зависими били подчинените, толкова повече се издигали. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK