Елена Йончева: Не само оставка на Цветан Цветанов, но и да напусне политиката

Снимка: БСП

"Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика, защото проблемът с апартаментите на властта не е само в това, че закупени на цени няколко пъти по-ниски от пазарните". Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева на пресконференция в централата на БСП.

Тя припомни, че преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през "задния вход", т.е. те обслужват частни интереси, частни фирми. Тя посочи, че  през януари 2017 г. ГЕРБ  са вкарали лобистки промени в ЗУТ, които дават възможност на една фирма, вместо да построи 8 етажен блок, да построи 35 етажен.

„Поправката „Артекс“ на ЗУТ е внесена от депутати от ГЕРБ. Тя е гласувана от всички депутати от управляващата партия. Тези, които са я внесли  са знаели за какво е. Става дума за лобистки закон, който внесен за конкретна фирма", каза още народният представител.

Елена Йончева изтъкна, че въпреки скандалните разкрития за апартаментите на властта, от коментарите на премиера Борисов е останала с впечатление, че той е загрижен за това - от къде идват тези атаки, а не за корупцията, в която е затънала ГЕРБ. Тя добави, че Борисов трябва да коментира последния доклад на ЕК от февруари тази година, в който се казва, че две трети от сигналите за корупция на видни български политици не се разследват.

Йончева уточни, че в него се казва: „Две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаещи български видни политически личности, не се разследват от съответните органи“. Йончева припомни и доклада на Държавния департамент на САЩ от март тази година, в който се говори за корупция и неефективна система.

Тя припомни още, че в доклада от преди две години пък се казва, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано.

"В него пише още: "Корупционните практики включват, подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. Въпреки че законът предвижда наказателно преследване на корупцията, българското правителство не прилага закона ефективно". Това е присъда към Борисов, произнесена още преди няколко години", категорична бе Елена Йончева. 

 

КОМЕНТАРИ

Mara20:52 - 24.03.2019
Boiko mnogo golqmo proletno pocistvane se ocertava edin kmet prodal zemi razsedvat go evrodeputat vdiga palat
Maikal18:25 - 24.03.2019
Кучето си лаее кервана си вьрви. Йончева спри се вече прекаляваш.
Do77717:05 - 24.03.2019
Йончева,,писах ви че на цветанов парите са от Сатовча, от кражби на коли, ,,незаконни сечи в горите,,незаконен добив на подземни богатства надхвърлящи два милиарда лв. Вие не ми отговорихте, следователно и вие сте като тях, няма да гладувам за вас излишно е.писах и на Нинова , същата работа, излезнах със име, телефон и месторабота но отговор няма, затова майната ви на всички.
Код за сигурност, въведете кода l9n
loading...