Ахладова: Фигурата на прокурор, разследващ главния, е искане на Брюксел

Снимка: БГНЕС

Едновременно с това Ахладова призна, че фигурата на независим прокурор, който разследва главния прокурор, няма аналог

С решението за въвеждане на фигурата на независим прокурор, който разследва главния прокурор, изпълняваме решението по делото Колеви. Въвеждането на тази фигура е в изпълнение на исканията на Съвета на Европа и Механизма за сътрудничество и оценка. Това обясни в студиото на БНТ правосъдния министър Десислава Ахладова, която дори заяви че има въпроси по Механизма за сътрудничество и оценка защо "не сме въвели подобна фигура, макар и екзотична за част от хората".

Едновременно с това Ахладова призна, че фигурата на независим прокурор, който разследва главния прокурор, няма аналог в европейската практика.

"България е в ЕС и се съобразява с всички европейски препоръки. Ние не можем да пренебрегнем становището на Брюксел, че трябва да има такава фигура", посочи Десислава Ахладова.

Тя обясни и че ако не въведем такъв контрол българските данъкоплатци ще продължат да плащат от своите данъци решения по осъдителни присъди срещу България в Страсбург. Ахладова лично, също като данъкоплатец, не желае това да продължава да се случва.

Правосъдният министър не вижда нищо притеснително в решението на президента Румен Радев да даде промените в НПК на Конституционния съд, тъй като това е в неговите правомощия. Към момента не можем да кажем, че този механизъм за контрол над главния прокурор е най-добрият, той трябва да проработи и след година, две, три, когато видим несъвършенствата му, може да го променим, обясни Десислава Ахладова.

Тя обаче бе категорична, че без промени в Конституцията и в рамките на действащата Конституция това е, което може да бъде направено./news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK