Елена Джокина представи 23 творби - приложно изкуство в Сапарева баня

Снимки: Община Сапарева баня

Първата си изложба представи в галерия „Васил Крапчански“ в Сапарева баня Елена Джокина – председател на местното читалище „От извора – 2013“. Джокина, която по професия е медицинска сестра, е работила в санаториума и е дългогодишен физиотерапевт.

Започва да се занимава с изобразително и приложно изкуство, както и да прави декупаж, едва през последните 6 - 7 години. Завършила е курсове по декупаж и други техники в Милано, Италия, където е живяла тогава.

В изложбата представя 23 свои творби – приложно изкуство, ръчно изработени от кожа, предимно с флорални мотиви, както и чинии с декупаж и изрисувани кратунки.

Елена Джокина започва най-напред да рисува с акрилни бои върху керамика, камък, а от известно време изработва нестандартни картини върху естествена кожа.

„Тук, в Сапарева баня, се роди една вечер идеята ми да започна от естествена кожа да изработвам фигурки. Цяла нощ работих, но не можах да направя нищо. На другия ден обаче ми дойде друга идея – да започна да изработвам цветя и така започнах… Едното води до другото, следва трето, четвърто… Това ме увлича да работя, но това просто ми е хоби, разтоварва ме. Никога не съм рисувала, но сега имам и картини, и икони. Започнах от 5 - 6 години да рисувам. Правя го с удоволствие“, разказа по време на откриването Джокина. Тя не скри радостта си от присъствието на нейни приятелки от Благоевград.

„Те изключително много ме вдъхновяват. Ваня Благоева е представителка на известна туристическа фирма в Благоевград, а Здравка Чимева – председател на Сдружение „Движение – Ние жените”, Благоевград. Те ме окуражават много, но и всички от НЧ „От извора - 2013“ ме вдъхновяваха, за да направя тази изложба.

Нейната приятелка Ваня Благоева сподели: „Елена е всеотдайна, светла, отзивчива и добра. На нея за всичко можеш да разчиташ. Станахме приятелки на една екскурзия. Започна да рисува и подарява изрисувани камъчета. После чиниите, маслените картини… При тях имате чувството, че наблюдавате един много дребен гоблен, преливащ се във всички цветове и нюанси. Какво ли не е правила – природни красоти, Гейзера… По тази изложба работи 6-7 месеца.“

На изложбата, открита от уредника на галерията Силвия Славкова, присъстваха десетки сапаревобанци и приятели на твореца. Откриването уважиха също зам.-кметът на община Сапарева баня Евелина Нешева, главният счетоводител Любка Маргина и служители на местната администрация.

На всеки един от гостите Елена Джокина подари красиво изрисуван камък с декупаж.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK