ГДБОП даде оценка "Добър" на ОДМВР-Благоевград, куцат акциите в ТЕЛК-а

Снимка: Infomreja.bg

Дирекцията на МВР в Благоевград получи добра оценка за работата си през изминалата 2018 година.

Това обявиха на пресконференция на зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и старши комисар Стоян Темелакиев – зам.-директор на ГДБОП.

В присъствието на директорът старши комисар Хаджиев, експертите отчетоха резултатите от дейността на дирекцията.

Според докладите за изминалата година престъпността е намаляла, а разкриваемостта на престъпленията се е увеличила с 5 пункта.

Добра новина е, че през 2018 година има с 8 човека по-малко жертви на пътя, а „знаете, че всеки човешки живот е ценен“, каза Хаджиев.

Това, в което дирекцията трябва да наблегне в работата си е връзката между полицията и гражданите, обект на престъпления.

Има доста какво да се желае и в разкриването на корупционни престъпления, свързани с ТЕЛК-а и акцизните стоки.

През 2018 година на територията на областната дирекция са регистрирани 3 271 престъпления, което е с 526 по-малко в сравнение със същия период на 2017 година. Наблюдава се понижение на регистрираната престъпност с 13,58%. Разкрити са 1 687 престъпления от регистрираните в периода, като нивото на разкриваемост е с 4,3 пункта по-високо спрямо същия период на предходната година. Противодействието на престъпленията, свързани с  ограничаване разпространението на наркотични вещества и отглеждането на наркокултури е приоритет в дейността на дирекцията. През отчетния период са постигнати много добри резултати, като се отчита увеличение на разкриваемостта  - 62,68% за 2018 година при 59,28% за 2017 година. В рамките на проведени специализирани операции са разкрити две оранжерии за отглеждане на канабис, значително е увеличено иззетото количество канабис и кокаин.

От ОДМВР-Благоевград отчитат намаление на регистрираните грабежи, като процентът на разкриваемост е 65,22% за 2018 година спрямо 61,54 % за предходната година. Посочват се положителните тенденции и в противодействието на конвенционалната престъпност. Предприети са превантивни действия срещу  т.нар. телефонни измами, съвместно със средствата за масова информация и органите на местната власт. През 2018г. броят на регистрираните престъпления по тази линия е намален – 89  в сравнение с 2017г., когато са регистрирани 93.

През отчетния период са регистрирани 295 тежки ПТП с 18 убити и 377 ранени граждани, като основните причини за тях са неспазване на предимство, неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение, несъобразената с пътните условия скорост и употребата на алкохол. За същия период в ОДМВР-Благоевград са установени 65 222 нарушения, като са съставени 9 784 АУАН и 50 772 фиша.

ПОВЕЧЕ ЧУЙТЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK