Електронната уикенд винетка ще е около 10 лева

Снимка: Infomreja.bg

С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки.

Те са за хората, които пътуват с леките си автомобили по републикански пътища няколко пъти в годината. Целта е да бъдем по-гъвкави. Това каза в кулоарите на Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министърът напомни, че идеята за въвеждане на уикенд винетка не е нова, а сега се регламентира нормативно. Той посочи, че внесеният от народни представители проект за изменение на Закона за пътищата е свързан с поетия ангажимент при въвеждане на електронната система за таксуване да има и уикенд винетка, като благодари на вносителите. Николай Нанков обърна внимание, че в законопроекта няма конкретно предложение за времеви диапазон – той ще бъде въведен с наредба. Времетраенето ще се дебатира, след като бъде приет законът.

Има идея уикенд винетката да важи от 12,00 ч в петък до 23,59 ч в неделя. Според министъра обаче едва ли има български граждани, които тръгват от работните си места в 12 часа в петък. „Може би ще обсъдим срокът да е от по-късния следобед в петък до понеделник сутринта, тъй като много хора се прибират в първия работен ден от седмицата. Предстои дискусия по тази тема. Ще вземем най-доброто решение“, каза министър Нанков.

Той коментира, че законопроектът е изключително важен, тъй като регламентира въвеждането на електронната система за таксуване в нормативен и институционален план. На база нормативните промени ще бъде създадена необходимата администрация в рамките на Агенция „Пътна инфраструктура“, която ще работи по внедряването на системата и всички детайли по нея, каза още той. Регионалният министър посочи, че според поетия ангажимент, толсистемата ще започне да генерира приходи от средата на 2019 г., а електронната винетка ще влезе в сила от януари следващата година. Това е последната година, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на леките автомобили, каза министърът.

До края на юли ще имаме първоначалните предложения за тарифирането на отделните услуги, а през месец август ще започне общественото обсъждане на ценовите предложения с всички заинтересовани страни – граждани, неправителствени организации и транспортния бранш, като решението ще бъде взето от Министерския съвет, информира още регионалният министър.

Той коментира, че уикенд винетката ще бъде по-евтина от седмичната, която струва 15 лв. Вероятно ще струва около 10 лв. Целта е да облекчим гражданите, както ще направим с начина на купуване на електронната винетка от следващата година – чрез мобилно приложение, през интернет, от бензиностанции или областните пътни управления, а разпознаването ще е само с номера на автомобила, посочи Николай Нанков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK