Банско се превръща в сцена за класическа музика

"Бохеми", снимки: Община Банско

На 23 август (четвъртък), площад “Никола Вапцаров” в Банско се превръща в сцена за класическа музика. За девета поредна година курортното градче ще се изпълни с посетители на красивото изкуство от България и чужбина. Организаторите са избрали разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери.

Откриването на "Банско Опера Фест" ще направи съставът на Държавна опера - Стара Загора, с концерта “Класиката среща АББА”. Най-големите хитове на популярната формация ще звучат в класически аранжимент и в изпълнение на дует “Мания”. Дирижира брилянтният Найден Тодоров, който ще застане зад диригентския пулт и на следващия ден – 24. август (петък), старозагорска опера представя “Бохеми”.

Сценичната адаптация е на Славчо Николов, а сред солистите откриваме имената на Милен Божков, Руси Ников, Нина Божков и Ивайло Джуров. Операта „Бохеми“ е написана по либретото на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза, които са либретисти на голяма част от оперите на Пучини. Либретото е базирано на новелите „Сцени из живота на бохемите“ от Анри Мюрже.

Темите в “Бохеми” са актуални и днес – младежкият дух и желанието за промени във всеки един от нас винаги са на дневен ред и затова операта трябва да бъде видяна от всеки.

Съботната вечер (25. август), традиционно е отделена за един от пъстрите мюзикъли, които представя Държавна опера Варна – “Зоро”. Още на премиерата си преди близо два месеца постановката печели сърцата на публика.

Легендарната история за борбата на  доброто срещу злото е трайно вдъхновение за „Gipsy Kings“, които застават зад музикалната част, допълнителните оркестрации, композиции и аранжименти са на Джон Камерън, а текста на Стивън Кларк по известния  роман на Исабел Алиенде „Зоро - легендата започва“.

Мюзикълът пресъздава драматичната приказка за романтичния герой Зоро в необикновени певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади, всичко обгърнато в автентичните цветове на традиционното фламенко. Постановката е на Петко Бонев, дирижира Страцимир Павлов.

Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортният град гостоприемно очаква своите гости в последния топъл уикенд на август (23., 24. и 25. август). Всички постановки са с начален час 20:30.

 

Елена Петрова в ролята на Мюзета
Ивайло Джуров - Колин
Дует "Мания"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK