За първи път беше изложен оригинал на Вапцаровото стихотворение "Не, сега не е за поезия..."

Снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 76 години от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров. По този повод в къщата-музей на столичната улица "Ангел Кънчев" за първи път беше изложен Червеният бележник на поета с оригинала на стихотворението "Не, сега не е за поезия...", предаде репортер на БГНЕС.

В същия бележник са записите и на "Пролет", което поетът чете на съпругата си Бойка Вапцарова на 30 май 1941 г., когато е арестуван в софийския им дом заради участието си в Соболевата акция в края на 1940 година в Банско.

„В бързината си винаги е носел мънички бележници. Успява да вземе този червен бележник и на 5 юли, когато вече е интерниран за 3 месеца в Годеч, той записва едно от най-драматичните стихотворения творби "Не, сега не е за поезия...". В него Вапцаров провижда как мастилото се превръща в кръв, пророчество за скорошната му гибел след година“, разказа литературният критик и уредник в музея Катя Зографова.

Стихотворението носи същата дата – 5 юли, когато в съда е призован големият Светослав Минков да даде своите показания за Вапцаров. Той е толкова убедителен в своята защита, пледирайки, че става дума за един голям български автор и е напълно оправдан в първия процес“, разказа още уредникът. При втория процес обаче Вапцаров е осъден на смърт./ БГНЕС



 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK