Експонирането, предлагането и продажбата на мартеници в Кюстендил е в разгара си

Снимка: Infomreja.bg

Експонирането, предлагането и продажбата на мартеници под всякаква форма в Кюстендил е в разгара си.

Десетки сергии и щандчета предлагат какви ли не композиции, съчетания, послания и т.н. с бяло-червените символи.

Едва ли има кюстендилец, който да не познава, а повечето и да не са си купили мартеница от най-големия майстор на пролетния символ с Пижо и Пенда - леля Бойка Борисова.

Тя неизменно е в редичката сергии с мартеници до площада в Кюстеднил от 1985 година насам, при това без пропуск.

Не само мартеница ще ти предложат и продадат 73-годишната леля Бойка и дъщеря й Даниела. А и ще те посветят в майсторлъка си - как се прави истинската, хубавата, традиционната нашенска мартеница. 

Мартениците с клеймо "Леля Бойка" са от български материали - прежда, мъниста, конци и други. Родно производство. По думите на 73-годишната дама една добра колекция, за да се подготви за пред клиенти - купувачи, минава месец, месец и половина.

Особено трудни са паната, които се търсят най-много последните години.

"Купуват ги и ги пращат на близки по чужбина. Всичко се приготвя в къщи. С безкрайно усърдие и търпение.  Денонощна работа - двете с дъщерята.", обобщава леля Бойка. 

За  33-ти неизменен сезон мартеници тя е експонирала продукцията си-2018. Цените са от 10 ст. до 8 лева /за паната/.

"Печели се от мартеници, който казва, че не печели - лъже", категорична е майсторката на мартеници. Инвалид е, но е адски пъргава. Сутрин изнасят колекцията с дъщеря й, вечер я прибират. 

"Всяка година от началото на февруари съм тук, до паметника на Димитър Пешев, спасителя на българските евреи. Той ми пази мястото. Бил е благороден човек явно, щом и на мен ми върви точно на това място. Клиентите ми са безброй. Знаят ме. А като видя моя мартеница на ръката или на дрехата на някой кюстендилец, съм доволна. Като мине март и се разхождаме с дъщерята по Хисарлъка, и видя закачена на някоя клонка наша мартеница - щастлива съм.", допълни още леля Бойка.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK