Радев напомни, че България очаква прием в Шенген, германският президент - че трябва да се справи с корупцията

Снимки: Пресслужба на президента

При първото си посещение в Германия президентът Румен Радев заяви, че България технически е готова за влизане в Шенген и няма как ефективно да защитава европейските граници, ако няма достъп до шенгенската информационна система.

Германският президент Йоахим Гаук от своя страна посочи, че е важно да се отчете колко активно България участва в охраната на външната граница, но напомни, че във вътрешен аспект страната трябва да реши проблема с корупцията. Двамата дадоха съвместна пресконференция в двореца "Белвю" в Берлин, където българският държавен глава е на официално посещение. 

Румен Радев посочи, цитиран от БТА, че страната е изпълнила всички технически изисквания за членство в Шенген и е доказала, че защитава външните за ЕС граници по критериите на Шенген. "Това, че отделни държави още не приемат България за готов член на Шенген, означава, че тези технически критерии започват да се комплицират с политически и други критерии", заяви президентът.

По думите му няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до визовата информационна система и до шенгенската информационна система, а липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани. 

"Разчитаме на още по-голяма европейска солидарност, не само с помощ като хора, техника и ресурси, но и като дългосрочно оперативно планиране за справяне с мигрантската криза", каза още Румен Радев. Според него Европа трябва да има механизми за бързи и гъвкави решения, а силата ѝ трябва да бъде не в потушаването на кризите, а в предвиждането и неутрализирането им.

Федералният президент Йоахим Гаук каза от своя страна, че е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница.

"Европа през следващите месеци и години ще трябва да се ориентира по нов начин, коментира той. Трябва да се изясни на колкото може повече хора колко удачен е европейският проект, колко благоприятен." Гаук отбеляза, че мнозинството германци имат положително отношение към Европа. 

"В европейския модел е бъдещето на България, затова е важно ние като германци да разберем, че европейската идея трябва да бъде засилвана в България чрез прояви на солидарност", смята той.

Федералният президент посочи, че в Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее - борбата с корупцията. "Знаем, че от дълго време се работи, и се надяваме скоро да има резултат", заяви Гаук.

"Имаме твърдата решимост да обединим усилията в България на всички институции, на гражданските организации, на партиите, на цялото общество за ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаването на прозрачни и ясни условия за бизнеса в България", заяви Румен Радев.

Българският президент отбеляза, че не случайно първото му посещение е в Германия и това е знак за значението на отношенията между двете страни. Добави, че Германия е стратегически икономически и инвестиционен партньор на България, а за развиване на сътрудничеството има огромен потенциал. България е отворена за германския бизнес и ще работи все повече за установяване на стабилна и прогнозируема бизнес среда, каза още Радев. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK