Експерти вече нищят концесията на Димитър Чонгов, протестиращи затвориха пътя за Драма (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Експерти от МОСВ и Министерството на енергетиката днес, малко преди да стартира поредният протест в хаджидимовското село Ново Лески, пристигнаха в селото и изненадващо започнаха скоростни проверки на добилата скандална известност концесия на българо-гръцкото дружество "Пирин Кам“ ООД, което се гласи да изгради кариера за добив на мрамор и инертни материали в непосредствена близост до къщите, нивите и имотите на местните хора.

Представители на двете ведомства проверяват на място терена от 160 декара, предоставен на дружеството за 25-годишната концесия. Докато не се направят пълните замервания и не се провери истинността на документите на концесионерите, договорът няма да бъде подписан, коментираха специалисти. 

Искаме отговорните институции да проверят дали са спазени всички изисквания, заяви пред ИНФОМРЕЖА и кметът на Ново Лески, Георги Ванкалов, по чиито думи кариерата няма ОВОС и със сигурност има подмолен начин за придобиването на документацията.

Недоволстващите местни жители и днес, както през останалите дни на протестите, заявиха, че ще протестират докрай, докато не бъде разнищен и най-малкият детайл в документацията, която развява и с нея плаши местните синът на бившия кмет на селото - концесионера Димитър Чонгов.

Те се надяват също, докато това не стане, Министерският съвет да не подписва договора с българо-гръцкото дружество. 

В най голямата жега към 14:30 часа днес започна големият протест на международния път за Драма, Гърция, при хаджидимовското село Ново Лески. Той се проведе под засилена полицейска охрана.

Протестиращите този път бяха много повече, тъй като към недеволството на местните се присъединиха и много жители на съседните села - Мосомище и Копривлен, Хаджидимово и Гоце Делчев. 

Възрастни хора, бременни жени, бременни жени, майки с деца и много жители на общините Хаджидимово и Гоце Делчев в знак на протест блокираха отново пътя за Гърция за около половин час с плакати, българския трибагреник и възгласи: „Не на концесията“, “Мафия"...

Междувременно Инициативният комитет се сдоби с нови материали, доказващи незаконността на въпросната концесия, която те не искат в селото си, и заявиха, че с цената на всичко няма да позволят тя да трови децата и природата в района.

Както писа ИНФОМРЕЖА, според местните жители и протестиращите от Мосомище и Копривлен въпросната кариера ще бъде изградена само на 500 метра от къщите, на 50 метра от насажденията с грозде и мурсалски чай, отглеждан по европейска програма в близост до карстовия извор "Топлика".

„Ще съсипят улици, пътища и природата ни, ще гълтаме мръсен въздух и прах и ще ни тормозят денонощно камиони, багери и друга техника. Как се живее в такива условия, колко здрави ще растат децата ни? Много хора от вътрешността на страната си купиха къщи в селата ни, за да търсят спокойствие и чист въздух. Селата ни са живи, с много млади хора, какво се цели сега - да ни прогонят ли?", питаха днес риторично на протеста жителите на Ново Лески и съседните населени места, които чакат разбиране и положителни отговори от институциите и държавата. 

Причина за бунта на жителите на Ново Лески и съседните села избухна преди дни след изненадващото решение на Върховния административен съд, което бе публикувано в края на работния ден на 14-и юли. 

Това стана, след като през май миналата година магистратите отмениха решение на Министерския съвет за отдаване на концесия за 25 години за добив на подземни богатства върху площ от близо 160 декара на българо-гръцкото дружество “Пирин Кам“ ООД и след двегодишната борба на местните хора да опазят природата и здравето си от подобна дейност. 

Мотивът на съда тогава бе, че не са спазени необходимите процедури. “Питаме се какво стана, че всичко това се промени. Кой се облагодетелства за сметка на здравето на три села и цял район. Гърците не дават да се изнесе иглен връх от тяхната природа и държава, а те с подставени български фирми изнесоха горите и оставиха след себе си лунни пейзажи по цялото поречие на река Места", коментираха с възмущение събралите се на протеста.

По късно днес се очаква да бъдат оповестени и първоначалните резултати от изненадващите проверки, които ще продължат и през следващите дни. Въпросната концесия е предоставена на българо-гръцкото дружество със седалище в Ново Лески буквално в 12 без 5 от правителството на Пламен Орешарски. 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА ИНФОМРЕЖА
 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK