Експерти участват в кръгла маса за националната сигурност и миграционния натиск в ЮЗУ

Снимка: Infomreja.bg, архив

Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград ще бъде домакин на национална кръгла маса на тема: „Национална сигурност и миграционен натиск: рискове и решения“.

Участие в срещата ще вземат експерти и представители на ключови институции, занимаващи се с националната сигурност. Целта на експертната дискусия е да се обсъдят въпроси свързани с външната и вътрешна политика на страната във връзка с националната сигурност, рисковете, които крие миграционният натиск и решенията, които е необходимо да се вземат.

Сред основните докладчици на срещата ще бъдат: председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, съветникът към политическия кабинет на министър-председателя генерал-лейтенант (о.р) Аню Ангелов, секретарят на Съвета по сигурност към Министерски съвет Георги Кръстев, заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Кирчо Киров, ексвътрешният министър Румен Петков, евродепутатът Ангел Джамбазки.

На срещата ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с проблеми на страните по т.нар. "Западнобалкански маршрут", вследствие на увеличения миграционен натиск, напрежението на гръцко-македонската граница след въвеждането на дневни квота за прием от страна на Германия и Австрия, диалога между ЕС и Турция във връзка с бежанската криза, споразумението ЕС - Турция и влиянието му върху миграционния натиск върху България.

Ще бъдат засегнати и въпроси за съвременните предизвикателства пред националната сигурност, вследствие на засиления миграционен поток, новите предизвикателства пред Шенген, миграционната политика на ЕС между толерантността и сигурността. 

Срещата ще се проведе на 11 април (понеделник) в заседателната зала 114 на Първи учебен корпус. Дискусията ще открият ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков, кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов и бившият министър на МВР проф. д-р Веселин Вучков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK