Eксперти от КТ “Подкрепа“ учиха школски директори на мениджърски умения

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Кръгла маса на тема „Трудово-правен статут на заетите в сферата на образованието” организира КТ “Подкрепа“ в Гоце Делчев. На нея експертите от синдиката разясниха правата и задълженията на директорите на училища и детски градини по новите делегирани бюджети.

Дискутирано бе и финансирането на различните дейности в образованието. От синдикалната организация проведоха и обучение по мениджърски умения, които директорите на училищата трябва да притежават за успешното управление на делегираните бюджети.

Кръглата маса в Гоце Делчев е част от националната кампания „Подкрепа за достоен труд” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейски социален фонд.

На срещата присъстваха директори и учители от всички училища и детски градини от четирите общини Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово, които се запознаха подробно с правния си трудов статут.

Новите мениджъри ще трябва сами да управляват средствата, отпуснати им от Министерството на образованието и да преценяват кои дейности са печеливши и кои трябва да бъдат закрити.

”В момента държавата им дава кредит на доверие, а оттук нататък те ще трябва сами да се оправят”, уточни Адриян Илиев, юрист в КТ ”Подкрепа”.

Финансирането на училищата и детските градини е в зависимост от предлаганите от учебното заведение услуги и брой деца, което от своя страна ще доведе до конкуренция между учебните заведения и не е ясно какво ще бъде качеството на образованието вследствие на борбата за повече ученици.

Домакин на кръглата маса в Гоце Делчев бе регионалният лидер на КТ” Подкрепа" Андрей Андреев.

 

КОМЕНТАРИ

00722:17 - 22.05.2012
Bravo na Podkrepa,obu4ava svoite kadri!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK