Кюстендил домакинства на среща по обмяна на опит за справяне с корояда

Снимка: Infomreja.bg

Представители на Югозападното държавно предприятие ще участват в семинар на тема: “Устойчиво управление на горите в Осогово – обмен на опит и добри практики в борбата с корояда”, който ще се проведе на 8 и 9 март в Кюстендил.

Основен лектор е Бернард Перни от Института за опазване на гората към Центъра за изследване на гората, Австрия. Целта е обмяна на европейски опит и добри практики за устойчиво стопанисване на увредени от корояд гори, начини за наблюдение и методи за борба с вредителя.

Семинарът се провежда в рамките на международен германо-българо-македонски проект. Една от целите на проекта е подпомагане устойчивото управление на горите в Осоговска планина, попадаща в три териториални поделения на ЮЗДП.

Активните действия за овладяване на проблема с корояда, който причинява съхнене в иглолистните насаждения, са основен приоритет в работата на ЮЗДП. През последната година бяха предприети редица мерки за доближаване до европейския опит за по-бързо усвояване на нападнатите дървета и предотвратяване заразяването на нови гори.

Санитарните сечи са най-ефективни тогава, когато се отсичат заразени, но все още жизнени дървета, в които бръмбарите живеят и се размножават.

2722 хектара е общата площ на увредените от корояди, пожари и др. природни фактори иглолистни гори на територията на ЮЗДП към началото на месец март. Над половината от тях попадат в областите Кюстендил и Перник.

Споделянето на международен опит в рамките на семинара ще даде нови насоки в дейностите за постигане на устойчивост в горските екосистеми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK